Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump: Putin je užaljen zaradi obtožb o vmešavanju v ameriške volitve

Deli na:
Trump: Putin je užaljen zaradi obtožb o vmešavanju v ameriške volitve

Putin in Trump. - Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v Da Nangu ponovno zanikal vmešavanje Rusije v lanskoletne ameriške predsedniške volitve.

Njegovo zagotovilo je potrdil tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je na krovu letala Air Force One dejal, da mu verjame in ocenil, da je Putin zaradi teh obtožb užaljen, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Vsakič, ko me vidi, reče, da tega ni storil, in jaz mu res verjamem, če to reče, potem to tudi misli," je danes dejal Trump novinarjem na krovu letala na poti iz vietnamskega Da Nang v Hanoi.

Trump je nadaljeval, da je Putina ob robu vrha Foruma za azijsko-pacifiško sodelovanje (Apec) ponovno vprašal glede vpletanja v volitve in da ga to vpraša vsakič, ko ga vidi. "Mislim, da je zaradi tega užaljen, kar ni dobro za našo državo," je dodal Trump po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Ameriški predsednik je bil kritičen, češ da nima smisla vedno znova govoriti o domnevnem ruskem vmešavanju v volitve, kar je po njegovem prepričanju izmišljotina ameriških demokratov.

Ruski predsednik je novinarjem po zaključku foruma v Da Nangu zatrdil, da ameriška notranja politika spodbuja obtožbe ruskega vmešavanja v ameriške volitve. "Vse o tako imenovanem ruskem dosjeju v ZDA je manifestacije trajajočega notranjega boja," je dejal.


Pojasnil je še, da je o domnevni povezavi svojih sorodnikov s člani ameriške administracije in drugimi izvedel šele v petek. Domneve, da se je njegova nečakinja sestala z nekdanjim Trumpovim svetovalcem Georgeom Papadopoulosom, pa so le "fantazije".

"To je prazno besedičenje in želja, da se izrabi karkoli, da se oslabi trenutnega predsednika," je Putin komentiral domnevno rusko vmešavanje v ZDA.

Putin je tudi ocenil, da še vedno obstaja kriza v odnosih med Rusijo in ZDA, ampak da je Moskva pripravljena "obrniti stran, iti naprej, gledati v prihodnost".

Tudi Trump je novinarjem izrazil željo po boljših odnosih z Rusijo. "Če bi imeli dober odnos z Rusijo, bi bila to dobra stvar," je dejal. Kot je pojasnil, je Rusija zelo pomembna pri reševanju problema s Severno Korejo. Sicer pa je povedal, da se s Putinom osebno zelo dobro razume, glede na to, da se ne poznata tako dobro.

Putin je v Da Nangu komentiral še ukrepe ZDA proti ruski državni televiziji RT, ki jih je označil kot napad na svobodo govora, ker da ni nobenih dokazov, da so se ruski mediji vmešavali v volitve. Zagotovil je, da bodo sledili povračilni ukrepi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O srečanju ruskega in ameriškega predsednika je bilo veliko ugibanj, mnogi so pričakovali, da se bosta sestala že v petek na dvostranskem srečanju. Trump, ki je medtem že pripotoval v Hanoi, je pojasnil, da sta se prvič srečala v petek na skupinskem fotografiranju, danes pa sta se udeležila okrogle mize s predstavniki iz več držav, ob tem pa izkoristila priložnost za klepet, še piše dpa.