joža primožič, direktor, zdravstveni dom gornja radgona Svet24.si

Družinska ambulanta je v Gornji Radgoni samo še ...

abortion1 Svet24.si

Francozi kot prvi na svetu v ustavo vpisali ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

To je zmagovalec 58-milijonskega projekta Aste ...

vila sd levstikova pl1 Reporter.si

»Ukradena« vila za štiri milijone! Razkrivamo ...

goran dragic af Ekipa24.si

Kakšna fotka z boljšo polovico: Dragić ...

alen-šalinović Njena.si

Igralec po ločitvi: 'Razpadel sem tudi sam ...'

lovro kos 24 Ekipa24.si

Slovenski dan v Lahtiju! Po Niki si je vso ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump paničen, da bo ostal brez imunitete pred pregonom zaradi spodnašanja volitev

Deli na:
Trump paničen, da bo ostal brez imunitete pred pregonom zaradi spodnašanja volitev

Donald Trump - Foto: Facebook

Odvetniki bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa so v ponedeljek vrhovno sodišče zaprosili, naj ustavi uveljavljanje odločitve zveznega prizivnega sodišča, ki mu je prejšnji teden zavrnilo imuniteto pred kazenskim pregonom posebnega tožilca Jacka Smitha zaradi spodnašanja izida predsedniških volitev leta 2020, poroča ameriška televizija ABC.

Trumpovi odvetniki so vrhovnemu sodišču sporočili, da nameravajo najprej zahtevati obravnavo zahteve po imuniteti pred celotnim prizivnim sodiščem, saj je prejšnji teden odločal le tričlanski senat prizivnega sodišča. Če ne bodo uspešni, se bodo spet pritožili na vrhovno sodišče.

Vrhovno sodišče ZDA čaka še na mnenje posebnega tožilca, nakar se lahko odloči, da pritožbo Trumpovih odvetnikov sprejme ali jo zavrne. Če jo zavrne, se lahko sodni proces pred zvezno sodnico Tanyo Chutkan v Washingtonu, katerega začetek je bil sprva predviden 4. marca, nadaljuje.

Ameriški pravni analitiki ocenjujejo, da Trump skuša zavleči sodni proces do predsedniških volitev novembra, na katerih upa na zmago. V tem primeru bi se lahko kazenskemu pregonu izognil z odstavitvijo posebnega tožilca.

Trump je obtožen, da je spodnašal izid volitev, na katerih je bil poražen, in da je privržence prepričal v napad na kongres 6. januarja leta 2021. Trump trdi, da je vse, kar je delal, spadalo v okvir njegovih uradnih dolžnosti in ima zaradi tega imuniteto.

Prizivno sodišče je ta argument gladko zavrnilo. Med drugim je sklenilo, da bi potrditev splošne imunitete predsedniku podrla celoten sistem delitve oblasti v ZDA na izvršno, zakonodajno in sodno, ker bi bil predsednik nad vsemi vejami oblasti.