Gina Schumacher Svet24.si

FOTO in VIDEO: »Ati, to je zate«: Gina za ...

polna luna Dobra karma

Obrestovalo se vam bo, če na polno luno (12. 11.)...

martin sagner Svet24.si

Vinko Šimek je žalosten: umrl je Dudek

stanovanje Svet24.si

Kako kupiti stanovanje brez kredita?

ženska, limona Dobra karma

Kako spremeniti svoje občutke na bolje? Takole …

JAN IN TILEN KLOBASA Njena.si

Kdo se je znesel nad mamo dvojčkov Klobasa?!

sandra Njena.si

Doma ima sanjskega moškega, a odhaja v šov ...

Svet

Trump namiguje, da Kurdi izpuščajo džihadiste IS, da bi se ZDA vpletle v kurdsko vojno s Turčijo

Deli na:
Trump namiguje, da Kurdi izpuščajo džihadiste IS, da bi se ZDA vpletle v kurdsko vojno s Turčijo

Fotografija je simbolična. - Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je danes namignil, da Kurdi v Siriji morda izpuščajo zaprte pripadnike skrajne skupine Islamska država, da bi se v dogajanje vpletle ZDA.

"Evropa je imela priložnost, da bi vzela svoje zapornike IS, vendar niso hoteli stroška. 'Naj plačajo ZDA,' so rekli," je na Twitterju zapisal Trump, ki je minuli teden ukazal umik ameriških vojakov s severa Sirije, s čimer je omogočil ofenzivo turške vojske proti Kurdom.

"Kurdi nekatere morda izpuščajo, da bi se vpletli mi. Preprosto jih znova ujamejo Turčija ali evropske države, iz katerih prihajajo številni, a morajo hitro ukrepati," je dodal.

Kurdske oblasti na severu Sirije so v nedeljo sporočile, da je iz taborišča Ain Isa, blizu katerega potekajo spopadi med kurdskimi silami in turško vojsko, pobegnilo okoli 800 svojcev džihadistov.


Svojci nekaterih od njih so za francosko tiskovno agencijo AFP povedali, da so kurdski stražarji ženske in otroke nagnali iz taborišča.

Sirske demokratične sile (SDF), ki jih vodijo kurdski borci, so v soboto sporočile, da po začetku turške ofenzive varovanje zaporov s pripadniki IS ni več njihova prioriteta, temveč se zdaj osredotočajo na zaščito svojih mest in ljudi.

Turčija je danes zanikala, da bi njena ofenziva zaprtim pripadnikom IS omogočila pobeg, temveč je zatrdila, da Kurdi namerno praznijo zapore. "V regiji, kjer poteka naša operacija, je samo en zapor IS in videli smo, da ga je (kurdska milica) YPG izpraznila," je zatrdil turški obrambni minister Hulusi Akar.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je pred tem poročanje o tem, da je turška ofenziva proti kurdskim silam omogočila pobeg džihadistov, označil za dezinformacije. "To so dejansko dezinformacije, katerih cilj je sprovocirati Ameriko ali Zahod," je dodal.

loading...
Loading...