Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump namiguje, da Kurdi izpuščajo džihadiste IS, da bi se ZDA vpletle v kurdsko vojno s Turčijo

Deli na:
Trump namiguje, da Kurdi izpuščajo džihadiste IS, da bi se ZDA vpletle v kurdsko vojno s Turčijo

Fotografija je simbolična. - Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je danes namignil, da Kurdi v Siriji morda izpuščajo zaprte pripadnike skrajne skupine Islamska država, da bi se v dogajanje vpletle ZDA.

"Evropa je imela priložnost, da bi vzela svoje zapornike IS, vendar niso hoteli stroška. 'Naj plačajo ZDA,' so rekli," je na Twitterju zapisal Trump, ki je minuli teden ukazal umik ameriških vojakov s severa Sirije, s čimer je omogočil ofenzivo turške vojske proti Kurdom.

"Kurdi nekatere morda izpuščajo, da bi se vpletli mi. Preprosto jih znova ujamejo Turčija ali evropske države, iz katerih prihajajo številni, a morajo hitro ukrepati," je dodal.

Kurdske oblasti na severu Sirije so v nedeljo sporočile, da je iz taborišča Ain Isa, blizu katerega potekajo spopadi med kurdskimi silami in turško vojsko, pobegnilo okoli 800 svojcev džihadistov.


Svojci nekaterih od njih so za francosko tiskovno agencijo AFP povedali, da so kurdski stražarji ženske in otroke nagnali iz taborišča.

Sirske demokratične sile (SDF), ki jih vodijo kurdski borci, so v soboto sporočile, da po začetku turške ofenzive varovanje zaporov s pripadniki IS ni več njihova prioriteta, temveč se zdaj osredotočajo na zaščito svojih mest in ljudi.

Turčija je danes zanikala, da bi njena ofenziva zaprtim pripadnikom IS omogočila pobeg, temveč je zatrdila, da Kurdi namerno praznijo zapore. "V regiji, kjer poteka naša operacija, je samo en zapor IS in videli smo, da ga je (kurdska milica) YPG izpraznila," je zatrdil turški obrambni minister Hulusi Akar.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je pred tem poročanje o tem, da je turška ofenziva proti kurdskim silam omogočila pobeg džihadistov, označil za dezinformacije. "To so dejansko dezinformacije, katerih cilj je sprovocirati Ameriko ali Zahod," je dodal.