Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump je uresničil grožnjo in ZDA umaknil iz iranskega jedrskega sporazuma

Deli na:
Trump je uresničil grožnjo in ZDA umaknil iz iranskega jedrskega sporazuma

Donald Trump - Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je uresničil svojo obljubo in kljub pozivom zavezniških držav ter članov lastne vlade sporočil, da se ZDA umikajo iz iranskega jedrskega sporazuma. Hkrati je napovedal ponovno uvedbo sankcij proti Teheranu. Evropske zaveznice so njegovo odločitev obžalovale, Iran pa je sporočil, da bo vztrajal pri dogovoru.

Trump je v svojem govoru, ki ga je prebral, nanizal, zakaj vse je iranski jedrski sporazum zanj slab, pri čemer je privlekel na dan tudi nastop izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pred tednom dni, ko je prikazal goro domnevnih dokazov, da je imel Iran pred pogajanji o sporazumu, sklenjenem leta 2015, jedrski program. To je vedel ves svet in to je bil tudi razlog za pogajanja o sporazumu, s katerim se je Iran odpovedal jedrskemu orožju v zameno za ukinitev sankcij.

Trumpova napoved pomeni, da se bodo ukinjene sankcije ZDA zdaj ponovno avtomatično uvedle, kar praktično pomeni, da ZDA kršijo jedrski sporazum, ki so ga podpisale skupaj z Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo, Rusijo in Kitajsko. Ostale podpisnice bi lahko tehnično ignorirale Trumpa, vendar tiste države, ki želijo še naprej normalno poslovati v ZDA, tega praktično ne bodo mogle že zaradi bančnih sankcij.

Trump je v govoru zagrozil vsemu svetu, da bo ponovno uvedel najostrejše sankcije proti Iranu in posvaril svet, naj ne skuša sodelovati z iransko vlado. "ZDA ne izrekajo praznih groženj," je dejal in zatrdil, da je sporazum grozen, enostranski in temelji na laži. Če bi ostal v veljavi, bi menda sprožil jedrsko tekmo na Bližnjem vzhodu. Nato je nanizal še, zaradi česa vse je Iran slab.

V nasprotju z vsemi znanimi dejstvi je Trump dejal, da Iran izsiljuje ZDA z jedrskim orožjem in celo dodal, da je odločitev sprejel po posvetovanju z zavezniškimi državami. Nobena od zavezniških držav razen Izraela mu ni svetovala umika iz sporazuma, pa še tam mnenje ni enotno, saj izraelski generali v nasprotju s premierjem menijo, da je sporazum koristna zadeva.

Trumpove sankcije naj bi bile uvedene postopoma, da tistim, ki so po sprejetju sporazuma začeli normalno poslovati z Iranom, omogočijo dovolj časa za umik od tam. Trumpov državni sekretar Mike Pompeo, ki je skupaj s svetovalcem za nacionalno varnost Johnom Boltonom navijal za odstop od sporazuma je v sporočilu za javnost razložil, da bodo ob izhodu iz sporazuma sodelovali z zavezniki pri iskanju prave, celovite in trajne rešitve iranske grožnje.

"Naša prizadevanja so širša od le jedrske grožnje in bomo sodelovali pri odpravi iranskega raketnega programa, zaustavitvi iranskih terorističnih dejavnosti po svetu in blokadi grozilnih dejavnosti po Bližnjem vzhodu in širše. Ko bomo to delali, bodo sankcije polno veljale in bodo spominjale iranski režim na diplomatsko in ekonomsko osamitev, ki je posledica brezobzirnih in škodljivih dejavnosti," je razložil Pompeo.

Nekdanji predsedniki ZDA tradicionalno ne komentirajo politike naslednikov, vendar pa se je v tem primeru odzval Barack Obama. "Sporazum deluje, to mnenje delijo evropski zavezniki, neodvisni strokovnjaki in trenutni obrambni minister ZDA James Mattis. Odstop od sporazuma obrača hrbet najtesnejšim zaveznikom in sporazumu, ki so ga dosegli naši vodilni diplomati, znanstveniki in obveščevalci," je med drugim sporočil Obama in dodal, da vztrajno kršenje sporazumov zmanjšuje verodostojnost ZDA.

Evropske zaveznice so obžalovale Trumpovo odločitev. "Francija, Nemčija in Velika Britanija obžalujejo odločitev ZDA o umiku iz JCPOA. Režim neširjenja jedrskega orožja je na kocki," je na Twitterju zapisal francoski predsednik Emmanuel Macron.


Napovedal je, da si bodo skupaj prizadevali za širši okvir, ki bo zajemal jedrske aktivnosti, obdobje po letu 2025, ko se izteče jedrski sporazum, balistične aktivnosti in stabilnost na Bližnjem vzhodu, zlasti v Siriji, Jemnu in Iraku.

Visoka zunanjepolitičnega predstavnica EU Federica Mogherini pa je sporočila, da je Evropska unija odločena ohraniti zgodovinski sporazum iz leta 2015. Sporazum po njenih besedah izpolnjuje svoj cilj, ki je zagotoviti, da Iran ne razvije jedrskega orožja. "Evropska unija ga je odločena ohraniti," je zatrdila Mogherinijeva, ki je dodala, da je posebej zaskrbljena, ker je Trump napovedal nove sankcije proti Teheranu.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je po Trumpovi potezi pozval vse ostale podpisnike sporazuma naj se ga držijo. Sporazum je opredelil kot velik dosežek diplomacije in prizadevanj proti širitvi jedrskega orožja, ki prispeva k regionalni in mednarodni varnosti. Zaradi Trumpove odločitve pa je globoko zaskrbljen.

Iranski predsednik Hasan Rohani je sporočil, da bo Iran vztrajal pri jedrskem sporazumu z veliki silami kljub umiku ZDA iz dogovora. "Namesto sporazuma s šestimi državami imamo zdaj takšnega s petimi," je dejal v televizijskem nagovoru.

"Ne bomo dopustili, da Trump zmaga v tej psihološki vojni," je dejal iranski predsednik. Ob tem je napovedal, da se bodo diplomati iz Teherana v prihodnjih tednih posvetovali s preostalimi petimi podpisnicami sporazuma o nadaljnjem izvajanju sporazuma.

Rohani je tudi dejal, da bi lahko Iran v odgovor na Trumpovo odločitev obnovil bogatenje urana. "Naročil sem iranski organizaciji za jedrsko energijo, naj sprejme potrebne ukrepe za bodoča dejanja, tako da lahko, če bo potrebno, obnovimo industrijsko bogatenje brez omejitve," je dejal iranski predsednik.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je pričakovano podprl Trumpovo odločitev. "Izrael polno podpira smelo odločitev predsednika Trumpa o zavrnitvi tega katastrofalnega dogovora," je dejal v televizijskem nagovoru.

Tudi Savdska Arabija, glavna tekmica Irana v regiji in dolgoletna zaveznica ZDA, je pozdravila odločitev ameriškega predsednika. "Iran izkorišča gospodarske koristi in jih uporablja za nadaljnje dejavnosti za destabilizacijo regije, posebej skozi razvoj balističnih raket," so dodali. Oblasti v Rijadu obtožujejo Iran, da podpira upornike v Jemnu, proti katerim Savdska Arabija izvaja vojaško kampanjo.

Iz Slovenije pa se je odzval predsednik državnega zbora Milan Brglez in izrazil obžalovanje zaradi Trumpove odločitve. "Gre za hud udarec vladavini mednarodnega prava," je ocenil in pozval preostale pogodbenice k nadaljnjemu spoštovanju sporazuma.