Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump je na preiskavo odgovoril s tožbo

Deli na:
Trump je na preiskavo odgovoril s tožbo

Donald Trump - Foto: Profimedia

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je v ponedeljek vložil tožbo proti generalni tožilki zvezne države New York Letitii James, s katero želi po poročanju tujih tiskovnih agencij ustaviti njeno dolgo trajajočo civilno preiskavo o domnevnih prevarah, ki naj bi jih zagrešil Trumpov poslovni konglomerat.

Tožba je sledila pozivu iz urada Jamesove za Trumpovo pričanje. V njej nekdanji predsednik preiskavo generalne tožilke označuje kot politično motivirano in ostro kritizira sodne pozive, ki jih je izdal njen urad, kot nebistvene in pretirane. Namen Jamesove je po njegovem prepričanju zgolj "nadlegovati, ustrahovati in se maščevati zasebnemu državljanu", ki ga vidi kot političnega nasprotnika.

Demokratka Jamesova, ki je sicer ta mesec izstopila iz tekme za guvernerski položaj New Yorka, je preiskavo proti Trumpovi poslovni mreži odprla leta 2019, potem ko je Michael Cohen - Trumpov tedanji odvetnik in republikanec iz newyorškega Queensa - v finančnih dokumentih močno napihnil vrednost njenega premoženja, da bi ji zagotovil ugodnejše kredite in cene.

Urad Jamesove poleg tega sodeluje z okrožnim tožilcem Manhattna v kazenski preiskavi Trumpovih podjetij.


Ko je Jamesova 9. decembra presenetljivo izstopila iz tekme za guvernerko, je napovedala, da se bo zdaj znova v celoti posvetila tožilskemu delu. "Poteka več pomembnih preiskav in primerov in nameravam zaključiti svoje delo," je napovedala ter dodala še, da se bo znova potegovala za mesto generalne tožilke.

Njena civilna preiskava je bila sicer tarča kritik, saj da poteka prepočasi, a razlog za to je dejstvo, da je naletela na številne ovire. Izvršni podpredsednik Trumpove organizacije Eric Trump na primer dolgo časa ni hotel pričati, nakar ga je k temu prisilila šele odločitev sodišča.

Urad Jamesove je Trumpovo organizacijo večkrat javno kritiziral zaradi neupoštevanja izdanih sodnih pozivov. Septembra je vrhovno sodišče organizaciji naročilo, da mora sodne pozive spoštovati, nakar je Jamesova napovedala hitro nadaljevanje preiskave, saj da "nihče ni nad zakonom". Trumpovo ponedeljkovo tožbo je Jamesova že označila kot še en poskus zavlačevanja.

Civilna preiskava se sicer ne more zaključiti z vložitvijo kazenskih tožb, bi pa lahko vodila v civilno tožbo.