stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump in Cruz v soboto vsak s po dvema zmagama

Deli na:
Trump in Cruz v soboto vsak s po dvema zmagama

Foto: Getty Images

Zvezni senator iz Teksasa Ted Cruz je v soboto zmagal na strankarskih zborovanjih za izbiro predsedniškega kandidata republikancev v Kansasu in Mainu, newyorški milijarder Donald Trump pa je zmagal v Kentuckyju in Louisiani ter si s tem utrdil vodstvo v številu osvojenih delegatov za konvencijo.

Cruz je po zmagi v Kansasu svojim privržencem v Idahu povedal, da kriki in vreščanje, ki jih slišijo prihajajo iz Washingtona, kjer elita trepeta pred njim. Elita sicer bolj kot pred njim trepeta pred Trumpom, ki je povedal, da se ga bojijo zato, ker ga nimajo pod nadzorom in ga ne morejo kupiti.

Trump je z zmagoslavnim nastopom pred privrženci v West Palm Beachu čakal dokler televizije niso razglasile njegovo zmago na strankarskih volitvah v Kentuckyju, da se je lahko potem pohvalil z dobrim rezultatom. Cruza je zbodel, da je zmagal v Mainu, ker je ta država blizu Kanade, kjer se je rodil.

Največ žvepla je prihranil za Rubia in menil, da mora "mali Marco" zapustiti predsedniško tekmo, ker doslej še ni dosegel omembe vrednega rezultata. Rubio vodi ostro negativno kampanjo proti Trumpu in ga tudi osebno zbada na soočenjih, vendar pa mu milijarder ne ostaja dolžan.

"Želim si tekme ena na ena s Cruzom," je dejal Trump, ki četrtega republikanca v tekmi guvernerja Ohia Johna Kasicha ni niti omenjal. Pohvalil se je koliko ljudi privablja na svoja zborovanja in v republikansko stranko ter dejal, da gre za novo gibanje do katerega brez njega ne bi prišlo.

"Še nisem videl človeka po katerem tako zelo udarjajo z negativnimi oglasi, kot udarjajo po meni," je dejal Trump in zagotovil, da bo 1. marca zmagal na Floridi. Če mu uspe to, poleg zmage isti dan v Ohiu, potem ga na poti do nominacije ustavi le še višja sila.

Strankarsko vodstvo to ni, saj je skušalo Trumpa najprej ustaviti z iskanjem alternative. Našlo je Rubia, ki je doslej razočaral, kot kaže, pa bo ostal na voljo le Cruz za katerega strankarska elita (politiki, komentatorji, analitiki, ideologi...) prav tako meni, da novembra proti demokratu ne more zmagati, ker je preveč konservativen.

Rubio je bil v soboto v Portoriku, kjer bodo strankarske volitve republikancev danes. V soboto je osvojil tri tretja mesta in eno zadnje četrto mesto v Mainu, kjer je bil tretji Kasich. Povedal je, da ni pričakoval boljših rezultatov, ampak jih pričakuje 15. marca in potem naprej.

Trump je doslej nanizal 12 zmag (New Hampshire, Nevada, Južna Karolina, Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Vermont, Virginija, Kentucky, Louisiana). Cruz je doslej zmagal v šestih državah (Iowa, Teksas, Oklahoma, Kansas, Maine, Aljaska), Rubio pa le v Minnesoti.

Za osvojitev strankarske nominacije je potrebnih 1237 delegatov in Trump jih ima sedaj najmanj 375, Cruz najmanj 291, Rubio najmanj 123 in Kasich najmanj 33.

Republikanci imajo v torek strankarska zborovanja na Havajih in strankarske volitve v Idahu, Michiganu in Mississippiju. Kocka pa bo padla 15. marca v Ohiu in Floridi, kjer Kasich in Rubio morata zmagati, sicer ostaneta brez kredibilne poti naprej.

Florida bo vseh 99 delegatov dala zmagovalcu in enako velja za Ohio, ki jih bo dal 66. Obe državi bosta novembra tako kot že nekaj desetletij ključni za osvojitev Bele hiše.