zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump: Hillary nima pojma, z njo bomo končali v tretji svetovni vojni

Deli na:
Trump: Hillary nima pojma, z njo bomo končali v tretji svetovni vojni

Foto: Getty Images

Republikanski kandidat za predsednika ZDA Donald Trump je v pogovoru za agencijo Reuters izjavil, da bo njegova demokratska tekmica Hillary Clinton svet s svojo politiko reševanja konflikta v Siriji popeljala v tretjo svetovno vojno.

"Nobenega načrta za Sirijo nima. Če bomo poslušali Hillary Clinton, bomo končali v tretji svetovni vojni," je dejal Trump v torek zvečer v pogovoru z Reutersom, v katerem se je posvetil predvsem zunanji politiki.

Poudaril je, da bi se morale ZDA posvetiti bolj boju proti skupini Islamska država kot pa odstranitvi sirskega predsednika Bašarja al Asada z oblasti. To je po njegovem mnenju drugotnega pomena.

Napadel je predvsem načrte Clintonove, da bi za zajezitev nasilja v Siriji uvedli območje prepovedi letenja. A to bi morali uresničevati z vojaškimi sredstvi, kar pa bi lahko povzročilo konflikt z ruskimi vojaškimi letali, je opozoril tudi ameriški vojaški vrh. Nekdanja državna sekretarka je poleg tega izključila tudi napotitev kopenskih sil v Irak in Sirijo, spominja nemška tiskovna agencija dpa.

"Pojma nima, kaj dela," je dejal Trump. "Ne borimo se samo proti Siriji, borimo se proti Siriji, Rusiji in Iranu, ali ni res?"

Rusija pa je jedrska država, je opozoril Trump. "In to država, v kateri jedrsko orožje deluje, za razliko od držav, ki samo govorijo," je dodal, kot povzema britanski BBC.

Menil je tudi, da se bo Clintonova težko pogovarjala z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ker da ga je preveč ostro kritizirala.

V taboru Clintonove so kritike Trumpa že zavrnili in poudarili, da so ga tako republikanski kot demokratski strokovnjaki za nacionalno varnost ocenili kot neprimernega, da bi bil vrhovni poveljnik ameriških oboroženih sil.

"Še enkrat več je kot papiga ponovil Putinova stališča in igra na strah Američanov, medtem ko ne želi predstaviti svojih načrtov, kako bi premagal IS ali kako bi olajšal trpljenje v Siriji," se je odzval tiskovni predstavnik kampanje Clintonove Jesse Lehrich.