Revija Reporter
Svet

Trump demokratom ne bo oprostil: Naredili so vse, kar so lahko, da bi nas uničili

STA

7. feb. 2020 6:00

Deli na:

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je bil v sredo v senatu pričakovano oproščen ustavne obtožbe, je to označil za "strašen preizkus", pred katerega so ga postavili "nepošteni in skorumpirani ljudje". Že v torek pa je podpornikom poslal prošnjo za denarna nakazila za kampanjo in napovedal zmago na novembrskih volitvah.

"Naredili so vse, kar so lahko, da bi nas uničili in so s tem zelo škodovali državi," je glede ustavne obtožbe včeraj v Washingtonu dejal Trump na molitvenem zajtrku z vplivnimi verskimi in političnimi predstavniki, ki ga je prenašala televizija. Dodal je, da ni razpoložen, da bi demokratom oprostil, kar so storili.

Kasneje je v Beli hiši pred njemu zvestimi republikanskimi senatorji in kongresniki, soprogo Melanio in svetovalci pokazal naslovnico časnika Washington Post, na kateri piše: "Trump oproščen". "To je končni rezultat," je poudaril ob stoječih ovacijah zbranih. Svoje demokratske nasprotnike pa je označil za pokvarjene in zlobne.

Trumpa je večinsko republikanski senat pričakovano oprostil v obeh točkah ustavne obtožbe. Za obsodbo zaradi zlorabe položaja je glasovalo 48 senatorjev, proti pa jih je bilo 52. Ustavno obtožbo zaradi oviranja dela kongresa pa je zavrnilo 53 od skupaj 100 senatorjev.

Senatorji so glasovali javno in v skladu s pričakovanji. Presenetil je le republikanec iz Utaha Mitt Romney, ki si je upal prestopiti na drugo stran z glasovanjem za obsodbo zaradi prve točke ustavne obtožbe, to je zlorabe pooblastil.

Ostalih 99 senatorjev je ostalo zvestih vsak svoji stranki. Obtožba za zlorabo pooblastil je bila zavrnjena z 52 republikanskimi glasovi proti 48, obtožba za oviranje dela kongresa pa s 53 proti 47, ko je Romney glasoval kot vsi ostali republikanci. Romney je dejal, da je bil Trumpov pritisk na Ukrajino, naj preišče demokratskega tekmeca Josepha Bidna, napačna poteza, predsednik pa je kriv osupljive zlorabe javnega zaupanja.

Iz Trumpovega tabora je prišla takojšnja obsodba in predsednikov sin Donald mlajši je pozval stranko, naj Romneyja izključi. Vodja senatne večine Mitch McConnell je to pobudo zavrnil. Je pa bil presenečen in razočaran zaradi Romneyjevega dejanja.

Vodja demokratske manjšine v senatu Chuck Schumer je na koncu dejal, da je šlo za nepošten proces, oprostitev pa da ne pomeni nič. "Brez dvoma se bo hvalil, da je povsem opran krivde. Ampak vemo, da to ni res. Vemo, da to ni bilo nobeno sojenje," je dejal demokrat, ki ga skupaj z ostalimi demokrati skrbi, da bo Trump nadaljeval s takšnim ravnanjem, ki je pripeljalo do ustavne obtožbe.

Romney je malce pokvaril popolno zmagoslavje Bele hiše, saj lahko sedaj demokrati trdijo, da je imela obsodba Trumpa podporo članov obeh strank. Podobno kot je Trump trdil v času potrjevanja ustavne obtožbe v predstavniškem domu, ko je nekaj demokratov prestopilo k republikancem in jo zavrnilo. Trump je sicer šele tretji predsednik v zgodovini ZDA z madežem ustavne obtožbe. Za oprostitev Billa Clintona leta 1999 in Andrewa Johnsona leta 1868 je glasovalo precej članov nasprotne stranke.

Republikanci so upali, da bo na njihovo stran prestopil kakšen demokrat, kot sta Joe Manchin iz Zahodne Virginije in Doug Jones iz Alabame, vendar tega nista storila.

Demokrati bodo kljub temu, da je bil Trump oproščen, s preiskavami v predstavniškem domu nadaljevali vse do volitev in bodo od sodišč med drugim skušali dobiti podatke o Trumpovih financah. Zato, da pokažejo, da laže glede premoženja in morda, da odkrijejo kakšne povezave z Rusijo.

Nekdanji slovenski veleposlanik v ZDA Božo Cerar je za STA ocenil, da je bila oprostilna sodba pričakovana. A proces ustavne obtožbe je več kot očitno še dodatno razdelil ameriško družbo. Trump pa je, kot kaže, iz njega izšel še močnejši in so se mu možnosti za drugi mandat še okrepile.

Proces je po besedah Cerarja dokazal, da si je Trump v zadnjih treh letih povsem podredil republikansko stranko. "To ni stranka, ki smo jo bili navajeni izpred let, ampak neka druga, zelo ubogljiva predsedniku. Dokaz tega je dejstvo, da niti en republikanec v predstavniškem domu ni glasoval za obtožnico. In v senatu je bil zgolj en, Mitt Romney, tisti, ki je bil za ustavno obtožbo."

Vse tudi kaže, da demokratom ni uspelo načeti ugleda Trumpa in da mu ustavna obtožba glede predsedniških volitev ni škodila, ocenjuje Cerar. "Prej nasprotno. Zdaj bo igral žrtev in trdil, da je bil povsem opran vsakršne krivde, da se mu pač godi krivica," meni veleposlanik.

Da se mu obeta nov mandat, vse bolj nakazuje tudi to, da mu je volilna baza izredno zvesta, celo fanatična, je še ocenil Cerar za STA.