Revija Reporter
Svet

Trump danes pri Obami o prenosu oblasti

STA

10. nov. 2016 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Ameriški predsednik Barack Obama je na srečanje v Belo hišo danes povabil republikanca Donalda Trumpa, ki je zmagal na torkovih predsedniških volitvah v ZDA.

Kot je Obama poudaril v sredo, želi zagotoviti čim bolj gladek prenos oblasti, kakršnega je bil pred osmimi leti deležen tudi sam.

70-letni Donald Trump bo kot novi ameriški predsednik prisegel 20. januarja, potem ko je v torek na volitvah nepričakovano premagal demokratko Hillary Clinton.

Po kontroverzni in tudi žaljivi kampanji je bil Trump v prvem govoru po razglasitvi zmage spravljiv in je obljubil, da bo predsednik vseh Američanov. V nagovoru v New Yorku je dejal, da je kampanje konec in da je napočil čas, da Amerika stopi skupaj. Hkrati se je protikandidatki zahvalil za vse delo, ki ga je doslej opravila za ZDA.

Clintonova, ki je na podlagi anket pričakovala zmago, je priznala, da je bil poraz boleč in da bo bolel še dolgo. Hkrati je Trumpu ponudila sodelovanje ter izrazila željo, da bi bil uspešen predsednik za vse Američane.

Trump je zmagal v večini ameriških zveznih držav, ki so pred volitvami veljale za neodločene, ter celo v takih, kjer je bila zmaga demokratke pričakovana, kot je Wisconsin.

Republikanci so poleg tega na volitvah kljub drugačnim napovedim ohranili večino v obeh domovih kongresa. V predstavniškem domu naj bi odslej zasedali 238 od 435 sedežev, v senatu pa 51 od 100, večina v obeh domovih pa bo novemu predsedniku precej olajšala vladanje.