Revija Reporter
Svet

Trump bo obiskal rojstni kraj svojega dedka v Nemčiji. Bo to priložnost, da z Melanijo obišče še Slovenijo?

A. Ž.

22. dec. 2018 6:00 Osveženo: 7:17 / 22. 12. 2018

Deli na:

Družina Trump: Barron, Melania in Donald.

Profimedia

Predsednik ZDA Donald Trump bo po besedah ameriškega veleposlanika Richarda Grenella prišel v Nemčijo in obiskal mestece Kallstadt, kjer sta se rodila njegov dedek in babica po očetovi strani.

Mestece Kallstadt, ki šteje 1200 duš, je zdaj del nemške zvezne dežele Porenje-Pfalško, leta 1869, ko se je v njem rodil Trumpov dedek Friedrich Trump, pa je bil del kraljevine Bavarske.

V Kallstadtu se je rodila tudi Elisabeth Christ, bodoča žena Friedricha Trumpa. Zakonca Trump sta v ZDA postala premožna, eden od njunih potomcev je bil tudi Fred Trump, oče Donalda Trumpa.

Po materini strani je Trump škotskega rodu in je zelo povezan s Škotsko. V tej deželi je tudi zgradil veliko golf igrišče v bližini kraja Aberdeen.

Trump še nikoli ni obiskal Kallstadta, v času predsednikovanja ZDA pa je obiskal Nemčijo samo enkrat, julija 2017, ko je bil vrh G-20 v Hamburgu.

Bo bilo pa zanimivo, če bi se Trump poleg obiska rojstnega kraja svojega dedka še odločil, da skupaj s svojo ženo Melanijo obišče tudi Slovenijo in njen domači kraj Sevnico.

O domačem mestu prve dame ZDA se je pred tedni razpisal tudi New York Times. Slovenijo in Češko, od koder je prišla v ZDA Trumpova prva žena Ivana, je novinarka opisala kot del Germanie Slavice, to je slovanskega dela nekdanjega nemškega cesarstva.