Revija Reporter
Slovenija

Izčrpane in sestradane tajvanske sužnje v Sloveniji in na Hrvaškem so trpinčili tudi slovenski državljani

Reporter

23. jan. 2018 13:33 Osveženo: 13:35 / 23. 1. 2018

Deli na:

Šef slovensko-hrvaško-kitajske tolpe, ki je žrtve trgovine z ljudmi zlorabljala za telefonske goljufije, prihaja s Tajvana, kjer se tudi trenutno nahaja, sporoča Specializirano državno tožilstvo RS.

Preiskava zoper mednarodno kriminalno združbo, ki sta jo minuli teden razbili policije Slovenije in Hrvaške ob sodelovanju kolegov s Tajvana in Kitajske, je razkrila srhljive razsežnosti zlorab, ki so jim bile podvržene praviloma s Tajvana pretihotapljene žrtve. Te so »zaklenili v klicne centre, jim omejili svobodo gibanja, jih izolirali od okolja, jim omejevali in nadzorovali stike s sorodniki, odvzeli osebne dokumente, denar in zasebne mobilne telefone ter z različnimi pravili, navodili, zahtevami, grožnjami in kaznimi« prisili v sodelovanje v telefonskih goljufijah, katerih tarče so bili državljani Kitajske.



Žrtve niso smele zapustiti hiš, v katerih so delovali klicni centri, da ne bi poskušale pobegniti jim niso dovolili imeti dokumentov ali denarja, praviloma pa niso znale nobenega tujega jezika. Če niso ubogale ukazov svojih paznikov, so bile tudi fizično kaznovane – priljubljena kazen je bilo prisilno večurno stanje na posebnem mesti, ki je lahko trajalo tudi po osem ur.

Omejevali so jim hrano in spanje, žrtve med seboj niso smele komunicirati ali se prosto gibati po hiši, v kateri niso smele odpirati oken. Za umivanje ali obisk stranišča so potrebovale dovoljenje, stiki s svojci so bili omejeni in strogo nadzorovani. V praksi so opravljale suženjsko delo, saj niso bile plačane, pa čeprav so jih v Evropo zvabili z obljubo zaslužka.

V tolpi je sodelovalo tudi več slovenskih državljanov, vodja kriminalne združbe pa prihaja s Tajvana. Občasno je obiskoval Slovenijo, trenutno pa naj bi bil na Tajvanu, sporoča tožilstvo.

Tožilstvo je za sedem osumljencev kaznivih dejanj trgovine z ljudmi, ki so povezani z nezakonitimi klicnimi centri, vložilo zahtevo za sodno preiskavo. Šest jih sumijo kaznivega dejanja trgovine z ljudmi, enega pa pomoči pri omenjenem kaznivemu dejanju.