Revija Reporter
Svet

Tragedija pri Bologni: en mrtev in kar 145 poškodovanih

STA

8. avg. 2018 5:55

Deli na:

Huda prometna nesreča na avtocesti skozi Bologno, ki ji je sledil niz eksplozij in zrušenje dela avtocestnega nadvoza, je terjala eno življenje. Umrl je 42-letni voznik cisterne z utekočinjenim plinom. Poškodovanih je 145 oseb. Včeraj zjutraj so promet na odseku spet odprli, in sicer po nasprotnem smernem vozišču, poročajo tuje tiskovne agencije.

Včeraj po 9. uri zjutraj so upravljavci italijanskih avtocest sprostili promet na odseku, kjer je v ponedeljek malo pred 14. uro prišlo do trčenja tovornjaka s cisterno z utekočinjenim plinom, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Do trčenja je prišlo na nadvozu avtoceste nad naseljem. Kot je razvidno s posnetkov nadzornih kamer, se je voznik cisterne približeval stoječi koloni tovornjakov in brez zaviranja trčil v zadnjega od tovornjakov v koloni.

"Prva rekonstrukcija dogodka kaže, da je nesrečo povzročil voznik tovornjaka z utekočinjenim plinom," je danes v senatu povedal italijanski minister za promet Danilo Toninelli.

Tožilec, ki preiskuje nesrečo, Giuseppe Amato je za italijansko javno televizijo RAI dejal, da bi lahko bila nesreča posledica tega, da je 42-letni Andrea Anzolin zaspal za volanom. Vendar pa je prezgodaj, da bi kaj takšnega trdili s kakršnokoli gotovostjo.

Zaradi trka je najprej eksplodirala cisterna, ki je zagorela. Štiri minute zatem je odjeknila izjemno močna eksplozija, zaradi katere se je zrušil del avtocestnega nadvoza, in še več manjših. Požar je zajel še druga vozila v koloni, pa tudi vozila dveh avtosalonov pod avtocesto.

Tudi okoliške stavbe so eksplozije močno poškodovale. Italijanski mediji opisujejo večnadstropne objekte brez stekel, v prodajalnah avtomobilov pod avtocesto pa naj bi sila eksplozij podrla celo notranje stene.

V nesreči je umrl zgolj voznik cisterne, ki je bil na poti na letališče v Bologni. Italijanski mediji pišejo, da je imel Italijan več let izkušenj s prevažanjem nevarnih snovi, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah ministra Toninellija je bilo poškodovanih 145 ljudi. Med njimi je tudi 11 karabinjerjev, ki so bili v bližnji kasarni, in trije policisti, ki so posredovali ob nesreči. Številni ljudje so utrpeli opekline, vendar jih je v bolnišnicah samo še okoli 20. Mnoge so poškodovali drobci poškodovanih objektov in razbitih stekel.

Najhuje poškodovane, med njimi sta 31-letni policist in 17-letni bolgarski državljan, je danes obiskal tudi italijanski premier Giuseppe Conte. Vlada je sicer že napovedala ukrepe za okrepitev varnosti v tovornem prometu.