Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tožilstvo zahteva skoraj štiri leta zapora za Berlusconija

Deli na:
Tožilstvo zahteva skoraj štiri leta zapora za Berlusconija

Foto: Reuters

Tožilstvo v Milanu je danes zahtevalo tri leta in osem mesecev zapora za bivšega italijanskega premiera Silvia Berlusconija, ki je v primeru Mediaset obtožen finančnih poneverb pri prodaji filmskih in televizijskih pravic. Berlusconi je sicer med sojenjem vse obtožbe zanikal.

A tožilec Fabio De Pasquale je danes med zaključnim govorom dejal, da je Berlusconi jasno "vodil linijo poveljevanja", ko je prišlo do poneverb in utaje davkov in da so pri dejanjih Mediaseta v tujini jasno vidni "njegovi prstni odtisi", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Berlusconi je svoj medijski imperij Mediaset ustvaril v 70. letih dvajsetega stoletja. Družba vključuje tri vsedržavne televizijske programe.

Primer sloni na obtožbah, da je Mediaset umetno napihnil cene filmskih in televizijskih pravic, ki so jih naprej prodali Berlusconijevim podjetjem, nato pa jih je spet odkupil Mediaset. S tem naj bi Mediaset umetno zmanjšal dobiček in plačal manj davka.


Kot je dejal De Pasquale, je Mediaset na ta način filmske in televizijske pravice zgolj v letih od 1994 do 1998 umetno napihnil za 292 milijonov evrov.

Berlusconiju v tem primeru grozi od 18 mesecev do šest let zapora, če bo spoznan za krivega. Tožilstvo pa bi bilo zadovoljno s tremi leti in osmimi meseci, je dejal De Pasquale.

Berlusconi se sicer otepa še številnih drugih obtožb na svoj račun, od korupcije, poneverb do nezakonitega financiranja političnih strank. Je tudi v ospredju razvpitega primera Ruby, v katerem je obtožen, da je plačal za spolne usluge mladoletni Maročanki Karimi El Mahroug, znani tudi kot Ruby. Obtožen je tudi zlorabe položaja, ker jo je spravil iz zapora pod pretvezo, češ da je vnukinja zdaj že bivšega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka.

Toda kljub pravcati poplavi procesov se je 75-letnemu Berlusconiju, ki je novembra lani izgubil premierski položaj, doslej še vedno uspelo izogniti kaki obsodbi. Večinoma sicer na račun zastaranja kaznivih dejanj. A četudi bi bil obsojen v primeru Mediaset, ga bo verjetno doletela milejša kazen, saj je sodstvo v Italiji bolj prizanesljivo pri izrekanju kazni starejšim od 70 let, še navaja AFP.