Revija Reporter
Svet

Tokio znova podaljšali izredne razmere zaradi novega koronavirusa

STA

28. maj. 2021 11:48 Osveženo: 11:58 / 28. 5. 2021

Deli na:

Tokio

Reuters

Oblasti na Japonskem so napovedale, da bodo manj kot dva meseca pred olimpijskimi igrami v Tokiu podaljšale izredne razmere v prestolnici in drugih regijah, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Država se neuspešno spopada z vedno večjim številom okužb, pojavom novih različic virusa, obenem pa tudi cepljenje ne poteka po načrtih.

Strokovna skupina na čelu z ministrom za ekonomijo Yasutoshijem Nishimuro je vladi predlagala podaljšanje izrednih razmer, z načrtom pa se je strinjala japonska vlada. Predvidoma danes bo tako v Tokiu in še osmih drugih prefekturah podaljšala izredne razmere najmanj do 20. junija, torej slab mesec pred začetkom iger.

Razlog je predvsem ta, da so za 80 odstotkov okužb z novim koronavirusom odgovorne bolj nalezljive variante virusa, oblasti pa se posledično bojijo hitrega širjenja covida-19 v prihodnjih dneh in tednih.

Izredne razmere so v Tokiu razglasili konec aprila. Japonski premier Yoshihide Suga ga je nato še enkrat podaljšal, zaradi česar je moral obisk dežele vzhajajočega sonca odpovedati predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach.

Mok in organizatorji iger kljub vse glasnejšim pozivom po odpovedi vztrajajo pri izvedbi poletnih OI, ki bodo na sporedu med 23. julijem in 8. avgustom.

Nestrinjanje z organizacijo iger so doslej najglasneje izrazili v zdravstvu, ki se spopada z vse večjim pritiskom na bolnišnice, kjer zdravijo covidne bolnike, dodaja dpa. Mok je pretekli teden sicer predlagal, da bi na Japonsko za čas iger poslal dodatno medicinsko osebje za podporo ukrepom proti novemu koronavirusu na Japonskem.