Revija Reporter
Svet

Todorić se ne pusti nagnati iz nadzornega sveta Konzuma

STA

5. jun. 2017 11:49 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Pooblaščenec hrvaške vlade za Agrokor Ante Ramljak ni uspel odstaviti Ivice Todorića iz nadzornega sveta Konzuma.

Delničarji Konzuma na današnji skupščini trgovske verige v Zagrebu niso podprli zahteve za odpoklic lastnika koncerna Agrokor Ivice Todorića s položaja predsednika nadzornega sveta Konzuma, je pojasnil izredni pooblaščenec hrvaške vlade za Agrokor Ante Ramljak. Odpoklicu so po njegovih besedah nasprotovali delničarji iz skupine Agram.

Ramljak je obžaloval, ker Todorić ni odstopil, kot sta tega storila preostala dva nadzornika Konzuma, Ivica Crnjac in Hrvoje Kraljević. Pojasnil je, da so odpoklicu nasprotovali predstavniki delničarjev iz skupine Agram, ki imajo več kot 25 odstotkov delnic Konzuma.

Agram skupina je, še preden so 10. aprila v Agrokorju uvedli izredno upravo, prevzela Agrokorjevo podjetje Agrolaguna, in to z repo pogodbo, v kateri so delnice predstavljale jamstvo za posojila. Agram ima tudi približno deset odstotkov delnic v kmetijskih podjetjih iz skupine, Vupik in Belje.

Največji delničar Agram skupine je Dubravko Grgić, ki velja za enega najbogatejših Hrvatov. Agram skupina ima več kot 10 podjetij, med njimi tudi zavarovalnici Euroherc in Jadransko osiguranje.

Na novinarsko vprašanje, ali Todorić še zmeraj "vleče niti" v Agrokorju, je Ramljak odgovoril, naj novinarji sami ocenijo, "kdo koga varuje". "Mislim, da je vse jasno, zadeve so se začele razkrivati" je dejal in dodal, da današnja odločitev skupščine Konzuma ovira prestrukturiranje Agrokorja.

Kot je poudaril, so za izboljšanje obstoječih rezultatov poslovanja Agrokorja potrebne spremembe v upravi družbe.

Največja upnica Agrokorja, ruska Sberbank, je pred kratkim izrazila nezadovoljstvo z upravo Konzuma. Ocenili so tudi, da Ramljak ni kos svoji nalogi. Današnji razplet na skupščini delničarjev Konzuma je verjetno dodatno zmanjšal možnosti Agrokorja, da dobi novo posojilo za stabilizacijo poslovanja.

Ramljak je danes ponovil, da se pogajajo o novih posojilih, a je tudi potrdil medijska ugibanja, da iz Agrokorja odteka denar. "Odteka manj, kot vsi mislimo. Z novim posojilom bomo zaprli vse odprtine. To bo absolutno naše zadnje posojilo za Agrokor pred končno pogodbo z upniki", je poudaril.