901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

To se redko zgodi: Kremelj priznal napako

Deli na:
To se redko zgodi: Kremelj priznal napako

Foto: Getty Images

Kremelj se je včeraj opravičil nemškemu časniku Süddeutsche Zeitung za izjave ruskega predsednika Vladimirja Putina, da je dnevnik, ki je prvi objavil dokumente iz afere Panamski dokumenti, v lasti ameriške banke Goldman Sachs. Časnik je sicer v večinski lasti nemškega medijskega holdinga.

Putin je v četrtek v svojem letnem televizijskem nastopu, v katerem odgovarja na vprašanja državljanov, ponovil svoje stališče, da gre pri aferi Panamski dokumenti za provokacijo in da za časnikom Süddeutsche Zeitung stoji ameriška banka Goldman Sachs. Ocenil je, da v teh dokumentih ni obtožb, temveč sama namigovanja in da gre za "metanje peska v oči ljudi".

Ruski mediji so obširno poročali, da stoji za afero ameriška vlada, Putin pa je dodal, da je cilj afere destabilizacija Rusije pred septembrskimi parlamentarnimi volitvami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

A včeraj je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov moral priznati napako, kar je sila redko.

Süddeutsche Zeitung je podružnica založbe Süddeutsche Verlag, ta pa je v večinski lasti vodilnega nemškega medijskega holdinga Südwestdeutsche Medien Holding.

"Gre za našo napako, mojo napako, napako tistih, ki smo Putinu pripravili informacije o tem," je povedal Peskov ter dodal: "Res je šlo za nepotrjeno informacijo, nismo je preverili in jo le izročili predsedniku...kar zadeva lastništvo časnika."

V mrežo zaradi Panamskih dokumentov se je ujelo več kot sto politikov, med katerimi je tudi Putin, poleg njega pa še ukrajinski predsednik Petro Porošenko, argentinski predsednik Mauricio Macri, družini pakistanskega premierja Navaza Šarifa in kitajskega predsednika Xi Jinpinga ter islandski premier Sigmundur Gunnlaugsson, ki je po pritisku javnosti zaradi afere že odstopil.