Revija Reporter
Svet

To naj bi bil pametni telefon, ob katerem si vohuni pulijo lase: z njim vam ne bodo prisluškovali!

M. M.

28. feb. 2018 6:00 Osveženo: 8:47 / 22. 11. 2023

Deli na:

Podjetje za kibernetkso varnost DarkMatter je razvilo pametni telefon, ki izklopi kamero in mikrofon in tako ustavi obveščevalne agencije, ki bi morda zalezovati uporabnika.

Katim so pri DarkMatter poimenovali svoj prvi pametni  telefon, ki so ga predstavili na Svetovnem kongresu mobilne telefonije v Barceloni. Gre za telefon z operacijskim sistemom Android in 5,2-palčnim zaslonom, odlikuje pa ga visoka stopnja zaščite/enkripcije podatkov.



Podjetje s sedežem v Združenih arabskih emiratih je za telefon razvilo funkcijo »ščit«, ki kamero in mikrofon po želji odklopi od baterije in tako prepreči vohunjenje za uporabnikom.

Šef podjetja Fisal al Banaj je ob predstavitvi Katima izpostavil, da se ob zaupnih sestankih, naj gre za posle ali vladne zadeve, zaradi večje varnosti telefoni pogosto puščajo pred prostorom, v katerem poteka sestanek. Z njihovim pametnim telefonom to ne bo več potrebno, pravi al Banaj. Katim ima poseben gumb, s katerim lahko fizično prekinete povezavo kamere in mikrofona z baterijo.


Kakšno tveganje predstavljajo kamere na računalnikih in mobilnih napravah je leta 2016 izpostavil primer Facebookovega Marka Zuckerberga, ki je z lepilnim trakom prelepil kamero svojega prenosnika.

DarkMatter ni edino podjetje, ki je v Barceloni nagovarjalo glede varnosti paranoidne uporabnike: družba Sikur je trgu ponudila telefon, ki naj bi bil imun na hekerje in na katerega naj bi lahko varno naložili kriptovalute. Kitajski proizvajalec Huawei pa je predstavil prenosni računalnik, ki ima v tipkovnici skrito kamero, ki zabeleži morebitno vohljanje po računalniku, ko ta ni v uporabnikovih rokah.