serbi Odkrito.si

"Kljub hudi bolezni v duši ostaja dobra stara ...

Tjaša Železnik Svet24.si

FOTO: Naši zvezdniki pred desetimi leti in danes

ženska Petisvet.si

Rak je krik duše, ki vas prosi ...

innsbruck, sneg Svet24.si

Zimski suši odklenkalo! Zapadlo bo kar precej ...

Jelena Karleuša Svet24.si

Jelena Karleuša se je znašla v srbskem seks ...

Cara Delevingne Najstnica.si

Zaradi ene fotografije izgubila 100 tisoč ...

spela groselj Njena.si

Špela Grošelj blesti v zapeljivih kopalkah

Svet

To je skrivnostni mož, ki je Trumpu dal idejo za gradnjo zidu na meji z Mehiko

Deli na:
To je skrivnostni mož, ki je Trumpu dal idejo za gradnjo zidu na meji z Mehiko

Foto: Twitter - Roger Stone

Zid na meji z Mehiko je zadnje tedne glavna notranjepolitična tema v ZDA, saj je ameriški predsednik Donald Trump 22. decembra lani prekinil financiranje vladnih agencij ker ni dobil 5,7 milijarde dolarjev za gradnjo zidu.

Zahtevanih 5,7 milijarde dolarjev ne more dobiti, ker temu nasprotujejo demokratski kongresniki.

Gradnja zidu na meji z Mehiko je bila ena od osrednjih, če ne glavnih Trumpovih programskih točk, ko je junija 2015 napovedal kandidaturo za predsednika ZDA. Takrat je trdil in to ponavljala vse do volitev jeseni 2016, da bo gradnjo zidu plačala soseda Mehika.

Prav obljuba o gradnji zidu na meji z Mehiko in bolj stroga priseljenska politika sta bili poleg kritike prenosa ameriških delovnih mest v druge države verjetno najbolj zaslužna za Trumpovo zmago.

A idejo o gradnji zidu na meji z Mehiki kot glavni predvolilni obljubi se ni izmislil Trump, ampak, kot piše ameriški poslovni tednik Forbes, ki se sklicuje na knjigo avtorja Joshua Greena Kupčija s hudičem, njegov dolgoletni svetovalec Roger Stone.

Ko je leta 2104 Trump premišljeval o kandidaturi za predsednika ZDA, se je Stonu in njegovemu sodelavcu Samu Nunbergu utrnila zamisel o gradnji zidu kot predvolilni obljubi, ki bo pritegnila pozornost volivcev.

Trump naj bi bil najprej ravnodušen do te ideje, toda ko je januarja 2015 na enem od shodov volivcev v ameriški zvezni državi Iowi omenil, da bo zgradil zid, so udeleženci skoraj ponoreli od navdušenja.

Trump je nato nekaj trenutkov počakal in dodal: »Nihče ne gradi tako kot Trump.« Takrat je stavba, v kateri je bil shod, skoraj razneslo od navdušenja, še piše Forbes.