poplave 2023, gornja radgona Svet24.si

Je Slovenija pripravljena, če bi se poplave ...

avto, henry ford Svet24.si

Avto je vse pregnal s ceste

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

lenart zavbi pl001 Reporter.si

Žavbi: Anže Logar je včasih zvenel kot Branko ...

1juncaj Ekipa

Družina Junčaj tudi uradno prevzela Muro, ...

Stanislav2 Njena.si

Stanislav z delom in vrednotami navdušuje v ...

Luka Dončić Ekipa

Brez spoštovanja: Američani močno udarili po ...

Svet

To je mož, ki želi biti nova Angela Merkel

Deli na:
To je mož, ki želi biti nova Angela Merkel

Friedrich Merz - Foto: Facebook

Vodja opozicijske Krščansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz bo kanclerski kandidat konservativne unije na nemških parlamentarnih volitvah leta 2025. Za kanclerskega kandidata ga je danes podprl tudi bavarski ministrski predsednik Markus Söder, ki se je sicer kot vodja sestrske Krščansko-socialne unije (CSU) sprva ponujal kot možni izzivalec.

Vendar pa je ministrski predsednik Bavarske na današnji novinarski konferenci v Berlinu razkril, da bo kanclerski kandidat konservativnega bloka na volitvah Merz. Njegovo kandidaturo naj bi predvidoma v ponedeljek potrdila vodstvena odbora CDU in CSU.

Söder je ob tem poudaril enotnost med strankama, rekoč da med njima ni odprtih sporov. Na volitvah leta 2021 so namreč boji znotraj zavezništva, vključno z rivalstvom med Söderjem in takratnim vodjo CDU Arminom Laschetom, prispevali k zmagi socialdemokratov (SPD) kanclerja Olafa Scholza, ki so tako po 16 letih z oblasti izrinili konservativce.

"Kadrovsko, politično in organizacijsko smo dobro pripravljeni," je dejal Merz, ki si ne želi, da bi bile migracije glavna tema predvolilne kampanje. Kot je napovedal, bo sam dal prednost gospodarskim vprašanjem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Parlamentarne volitve bodo v Nemčiji potekale septembra prihodnje leto. Na podlagi javnomnenjskih raziskav ima zavezništvo CDU/CSU trenutno precejšnjo prednost pred strankami vladne koalicije, ki jo poleg SPD tvorijo še Zeleni in liberalci (FDP).