Revija Reporter
Svet

To je mož, ki se ga Viktor Orban najbolj boji

Aleš Žužek

4. apr. 2018 6:00 Osveženo: 6:46 / 04. 4. 2018

Deli na:

Gabor Vona in Viktor Orban.

Reuters, Profimedia

Mož, ki se ga madžarski premier Viktor Orban najbolj boji, ni multimilijarder George Soros, ampak vodja Jobbika Gabor Vona. Je namreč edini, ki lahko resno ogrozi njegovo oblast.

Madžari bodo v nedeljo izvolili nov parlament. Po zadnjih javnomnenjskih anketah se zmaga spet nasmiha Orbanovemu Fideszu. Po povprečju zadnjih anket bo Orbanova stranka dobila skoraj polovico glasov.

Sledita Jobbik (17,6 odstotka glasov) in madžarska socialdemokratska stranka Gergelyja Karacsonyja (12,4 odstotka). A veliko Madžarov je še neodločenih in prav na te glasove računa Jobbik.

Orban na desno, Vona proti sredini

Če je 54-letni Orban, ki je začel svojo politično kariero kot liberalec, svojo stranko Fidesz preoblikoval v desno, nacionalno-konservativno stranko, je 39-letni Vona ubral ravno nasprotno pot.

Še nekaj let nazaj je bil Jobbik skrajno desna, skorajda že fašistična stranka, ki je imela svojo paravojaške oddelke, in je zelo spominjala na zloglasne Puščičaste križe Ferenca Szalasija, madžarsko različico Hitlerjevih nacistov.

Vona je besnel čez Rome in romski kriminal, zatrjeval, da ni judovski pes in da ne bo dovolil judovska vlaganja na Madžarskem. Leta 2012 je ovit s palestinsko ruto okoli vratu protestiral s svojimi privrženci pred izraelskim veleposlaništvom v Budimpešti in Izrael razglašal za teroristično državo, Gazo pa za največje koncentracijsko taborišče na svetu.

Bil je tudi izrazito usmerjen proti EU in hrepenel po povezavi med Madžarsko, Rusijo in Turčijo, tremi državami, ki jih je zaradi njihovih hkratnih evropskih in azijskih korenin videl kot evroazijsko alternativo.

Vona kot bolj demokratična različica Orbana

A že pred volitvami 2014 je Vona umiril retoriko. Izraelu je priznal pravico do obstoja in Judom voščil za njihov praznik Hanuka. Začela se je pot, ki jo je Vona opisal kot pot preoblikovanja Jobbika v ljudsko stranko, stranko za široke sloje madžarske družbe.

Vona, ki Orbana obtožuje, da Madžarsko spreminja v diktaturo, se skuša zdaj volivcem predstaviti kot bolj demokratična različica Orbana. Orbanu tudi očita, da pritiska na medije in da želi izbrisati civilno družbo. Vona obljublja, da bo Madžarska pod njegovim vodstvom bolj demokratična država, ki bo imela neodvisne institucije in nadzor oblasti.

Vona skuša pridobiti razočarane nekdanje volivce levih in desnih strank s tako imenovanim sodobnim konservativizmom, v katerem so združeni varovanje okolja ter zavzemanje za enake plače na ravni EU in za gospodarsko rast brez tuje delovne sile.

Jobbik seveda tudi zdaj ni kakšna levoliberalna stranka, nenazadnje so v Vonovi stranki tako kot Orban nasprotovali prihodu migrantov v Evropi (iz vrst Jobbika je tudi župan Asotthaloma Laszlo Toroczkai, ki je na vrhuncu migrantske krize posnel zelo gledan video, s katerim je posvaril migrante, naj se izogibajo Madžarske).

Negotovost pred volitvami

Težava za Jobbik je, da je Orban s postavitvijo ograje na meji in trdo politike do migrantov zajezil padanje svoje priljubljenosti zaradi korupcijskih škandalov in tako Voni odnesel precej vetra iz jader.

Voda na Fideszev mlin je tudi madžarski volilni sistem. Kar 106 od 199 članov parlamenta namreč izvolijo po enokrožnem večinskem volilnem sistemu, ki je zaradi levo-desno razdrobljene opozicije pisan na kožo Fideszu.  A volilna presenečenja so vedno možna. Tudi v nedeljo na Madžarskem.