900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

To je bogati sultan, ki sovraži božič in je uzakonil smrtno kazen za homoseksualce in prešuštnike

Deli na:
To je bogati sultan, ki sovraži božič in je uzakonil smrtno kazen za homoseksualce in prešuštnike

Brunejski sultan Hasanal Bolkiah. - Foto: Profimedia

Brunej je majhna azijska država na otoku Borneo, kjer živi okoli 420 tisoč ljudi, od tega jih je okoli 67 odstotkov muslimanov. V tej z nafto bogati državi kot absolutni monarh vlada 72-letni sultan Hasanal Bolkiah, eden od najbogatejših ljudi na svetu, ki je obenem tudi kalif, predsednik vlade, finančni minister in obrambni minister.

Pred dnevi je sultan dvignil veliko prahu, ko je uzakonil stroge kazni za prešuštnike in homoseksualce. Tako je za moške kazen kamenjanje do smrti, za ženske pa 40 udarcev s palico. Za žaljenje islamskega preroka Mohameda pa tako muslimane kot nemuslimane čaka smrtna kazen.

Zaradi prestrogih kazni so nekateri zvezdniki, med drugim tudi igralec George Clooney, pozvali k bojkotu devetih luksuznih hotelov, ki jih ima v ZDA, Veliki Britaniji, Franciji in Italiji v lasti brunejski sultanat. Prav nasprotno predlaga britanski novinar Piers Morgan, ki je pozval homoseksualce, naj zanalašč bivajo v hotelih, da bi sultana spravili v zadrego.


Nova pravila so del postopnega uveljavljanje šeriatskega prava, ki se je začelo že leta 2014. Takrat je sultan uzakonil kamenjanje do smrti za prešuštvo, sekanje rok in nog za kraje ter bičanje za splav, pitja alkohola in homoseksualnost. Uzakonil je tudi smrtno kazen za posilstvo.

Leta 2015 je sultan začel tudi omejevati praznovanje božiča. Tako je brunejsko ministrstvo za verske zadeve prepovedalo javno praznovanje božiča, saj da bi lahko postavljanje in okraševanje božičnih drevesc ali petje božičnih pesmi škodilo islamski veri. Nemuslimanom je sicer dovoljeno praznovanje božiča, toda praznujejo lahko samo znotraj svojih skupnosti, o praznovanju pa morajo prej obvestiti oblasti.

Na brunejskega sultana, ki zahteva od svojih podložnikov zelo strogo življenje, so sicer že v 90. letih postali pozorni zahodni mediji, ker naj bi na svoj dvor »uvažal« spolne sužnje iz Zahoda, med njimi je bila tudi Miss ZDA leta 1992 Shannon Marketic.