cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tito kradel celo ročne ure, v Ljubljani pa o njem nostalgična razstava

Deli na:
Tito kradel celo ročne ure, v Ljubljani pa o njem nostalgična razstava

Dediči kraljeve družine Karađorđević želijo, da se jim vrnejo dragocenosti, ki jim jih je ukradel nekdanji jugoslovanski diktator Tito in jih spravil v sef številka 555 v Narodno banko Srbije (NBS), poročajo srbski mediji. Medtem pa bo v Ljubljani razstava, ki naj bi večplastno predstavila Titovo življenje.

Potem ko so strokovnjaki ugotovili, da v tako imenovanem Titovem sefu skoraj ni lastnine nekdanjega jugoslovanskega dosmrtnega predsednika, temveč samo dragocenosti, ki jih je Tito pokradel nekdanji kraljevi družini in si jih prisvojil, so se oglasili dediči. Želijo, da se nakradeno vrne Karađorđevićem, saj najdene stvari ne morejo biti vključene v zapuščinsko razpravo o premoženju Tita.

Poročali smo, da so sef Josipa Broza Tita v NBS odkrili po naključju. Aprila ga je po pooblastilu srbskega predsednika Tomislava Nikolića odprla posebna tričlanska komisija, odprli, septembra pa so delo končali strokovnjaki, ki so ugotovili, da je bil nekdanji dosmrtni predsednik Jugoslavije navaden lopov. V sefu ni bilo skoraj ničesar njegovega, ampak so dragocenosti pripadale družini Karađorđević.

Kneginja Jelisaveta Karađorđević ter otroci princa Andreja (Katarina, Dimitrij in Lavinija - Marma) in sinovi princa Tomislava (Đorđe in Mihajlo) so zdaj pristojnim srbskim organom poslali pismo, v katerem so zapisali, da želijo sodelovati v zapuščinski razpravi, poroča srbski Blic. »Radi bi vedeli, ali je v sefu kaj, kar je last kneza Pavla ali kneginje Olge,« je povedala kneginja Jelisaveta.

Kaj natančno je v sefu, bo znano čez nekaj mesecev. Je pa predsednik državne komisije Oliver Antić, ki je bil v sefu, že dejal, da tam ni ničesar Titovega je dejal, ampak samo nakradeno od kralja Aleksandra in kraljice Marije. »V sefu ima skoraj vsaka dragocenost kratice imen ali pečat družine Karađorđević. Tam je ročna ura, ki ima vgravirano ime kralja Aleksandra,« je povedal Antić in dodal, da to že ne more biti Titova last.

In medtem ko Srbi, Hrvati, Bosanci in Črnogorci vse bolj ugotavljajo, da je bil nekdanji jugoslovanski predsednik navaden zločinec, ki je odgovoren za smrt več deset tisočih, in lopov, se v Sloveniji goji titoistična nostalgija. Zdaj bo podjetje Ti & To na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani o njem celo priredilo kar štirimesečno razstavo z naslovom Tito, obraz Jugoslavije. »Razstava bo dopolnjena s Titovimi osebnimi predmeti in gostujočo razstavo Muzeja Zgodovine Jugoslavije iz Beograda,« obljublja organizator.