Revija Reporter
Svet

Tihanovska v Berlinu Merklovo prosila za pomoč pri reševanju beloruske krize

STA

7. okt. 2020 6:00

Deli na:

Svetlana Tihanovska

Reuters

Beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska, ki se je po spornih predsedniških volitvah v Belorusiji zatekla v Litvo, je na srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel v Berlinu zaprosila Nemčijo za pomoč pri reševanju politične krize v njeni domovini.

Tihanovska je nemški kanclerki na srečanju podarila rdeče-bel dežnik. Ti dve barvi simbolizirata upor proti dolgoletnemu beloruskemu voditelju Aleksandru Lukašenku.

Po 45-minutnem pogovoru je Tihanovska sporočila, da protesti v njeni domovini niso uperjeni proti Rusiji ali Evropi, temveč so posledica krize, ki je izbruhnila po spornih predsedniških volitvah 8. avgusta. Po navedbah volilne komisije je Lukašenko na volitvah prejel več kot 80 odstotkov glasov, opozicija pa trdi, da je prava zmagovalka Tihanovska.

"Želimo, da bi Nemčija, ena najmočnejših držav na svetu, pomagala v pogajanjih," je dejala 38-letna beloruska opozicijska voditeljica. Prav tako je pozdravila sankcije, ki jih nedavno proti posameznikom iz Lukašenkovega kroga uvedla Evropska unija. Označila jih je za "zmago, čeprav samo majhno zmago", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na dogodku, ki ga je v Berlinu organizirala nevladna organizacija German Marshall Fund, je Tihanovska pozvala ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj se ne vmešava v ruske notranje zadeve. "Pozivam Putina, naj ne podpira režima, saj je to, kar se dogaja v Belorusiji, naša notranja zadeva," je poudarila.

Rusija je najtesnejša zaveznica Belorusije. Putin je dejal, da je pripravljen poslati varnostne sile v Belorusijo v podporo Lukašenku, če bo treba zatreti proteste in ponovno vzpostaviti red.