Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Theresa May v parlamentu tesno prestala še eno preizkušnjo glede brexita

Deli na:
Theresa May v parlamentu tesno prestala še eno preizkušnjo glede brexita

Theresa May - Foto: Reuters

Britanska premierka Theresa May je včeraj uspešno prestala novo preizkušnjo v poslanski zbornici parlamenta glede zakona o brexitu. Poslanci so namreč zavrnili amandma lordske zbornice k zakonu, da bi parlament prevzel nadzor nad procesom brexita, če ne bi pravočasno prišlo do dogovora z Brusljem.

Amandma, da bi parlament prevzel nadzor nad brexitom, so poslanci zavrnili s 303 glasovi za in 319 proti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mayeva se sooča s precejšnjim uporom v svoji vladi, zato ji je z včerajšnjo zmago odleglo. Poraz bi bil namreč ponižujoče nazadovanje pred vrhom z evropskimi voditelji, ki je napovedan za prihodnji teden. Poleg tega Mayeva že sedaj vodi težka pogajanja z Brusljem.

Premierka je sicer včeraj slavila s šibko večino. Da je šlo za las, priča tudi podatek, da so bili k glasovanju pozvani tudi bolni člani parlamenta in visoko noseče poslanke, še navaja AFP.


V prihodnjih tednih Mayevo čaka še več izzivov. Med drugim bodo člani parlamenta razpravljali o prihodnosti trgovinskih odnosov Velike Britanije z EU.

Premierka je eno večjih zmag o podobnem amandmaju dosegla že minuli teden. Poslanci so namreč s 324 glasovi proti 298 zavrnili enega od predlaganih amandmajev, po katerem bi imel britanski parlament pravico veta glede končnega dogovora z Brusljem o ločitvi.

Zakon o brexitu je ključen za britanski odhod iz Evropske unije, saj bo zagotovil pravno podlago za preklic zakona iz leta 1972, s katerim je Velika Britanija postala članica povezave. Hkrati pa naj bi prenesel evropska pravila in uredbe v britansko zakonodajo.

Velika Britanija naj bi iz unije izstopila 29. marca 2019. Takrat naj bi se začelo prehodno obdobje, ki naj bi trajalo 21 mesecev, torej do konca decembra 2020. V tem obdobju Britanija ne bo več sodelovala pri odločanju unije, bo pa morala spoštovati vso evropsko zakonodajo.