Revija Reporter
Svet

Theresa May po maratonski seji vlade prosi za novo preložitev brexita

STA

3. apr. 2019 6:00

Deli na:

Theresa May

Profimedia

Britanska premierka Theresa May je po včerajšnji seji britanske vlade sporočila, da bo Velika Britanija zaprosila za nadaljnjo preložitev brexita. Ob tem je k pogovorom o načrtu za brexit povabila vodjo opozicijskih laburistov Jeremyja Corbyna, ki je povabilo sprejel. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je ob tem zgolj pozval k potrpežljivosti.

Mayeva je po izredni seji vlade, ki je trajala skoraj cel dan, povedala, da je najboljša rešitev izstop iz EU z dogovorom. "Potrebovali bomo nadaljnje podaljšanje 50. člena, ki bo kar se da kratko in se bo končalo, ko bomo sprejeli dogovor," je povedala.

Poudarila je, da bodo voditelji 27 držav EU želeli vedeti, zakaj bi brexit znova preložili. Eno preložitev z 29. marca na 12. april so namreč že odobrili. "Jasni moramo biti, za kaj bi potrebovali preložitev, da zagotovimo pravočasen in urejen izstop," je povedala.

Vodji opozicijskih laburistov Corbynu je predlagala pogovore o skupnem pristopu do brexita, načrtu glede prihodnjih odnosov z EU, s katerim bi presegli sedanji zastoj v parlamentu. Opozorila pa je, da bo moral vsak načrt upoštevati sedanji izstopni sporazum, saj je ta edini, o katerem se je Velika Britanija dogovorila z EU. "Zdaj se moramo osredotočiti na naše prihodnje odnose z EU," je poudarila.

Po njenih besedah se morata s Corbynom dogovoriti o načrtu, ki bi ga lahko predložili poslanski zbornici v potrditev še pred 10. aprilom, ko bo izredni vrh EU o brexitu. Če se ne bosta uspela uskladiti niti o eni možnosti, pa bo vlada poslancem predlagala več možnosti, da bi ugotovila, "kateri smeri naj sledi".

"Vlada je pripravljena spoštovati stališče poslanske zbornice," je povedala. Če se bodo poslanci odločili za eno od možnosti, bo vložila zakonodajo, s katero bodo implementirali izstopni sporazum, je še pojasnila. To bo treba po njenih besedah storiti pred 22. majem, če Združeno kraljestvo želi, da mu ne bo treba sodelovati na evropskih volitvah, ki bodo med 23. in 26. majem.

Corbyn je v odzivu sporočil, da se veseli srečanja s premierko. Poudaril je, da pred srečanjem ne bo postavljal omejitev, a se bo držal načela, da je treba upoštevati potrebe ljudi, ki so vse poslance izvolili v parlament, in potrebo po tem, da se Velika Britanija izogne brexitu brez dogovora. Možnosti vložitve nezaupnice vladi ni izključil.

Je pa predlog Mayeve poskrbel za kritike med zagovorniki brexita iz vrst konservativne stranke. Med drugim sta nezadovoljstvo izrazila nekdanji zunanji minister Boris Johnson in Jacob Rees-Mogg.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pa je v odzivu na izjavo Mayeve zgolj pozval k potrpežljivosti. Še vedno namreč ni jasno, kakšen bo končni izid, je zapisal na Twitterju. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bi se medtem lahko odzval v sredo, ko bo glede brexita nagovoril evropske poslance na mini plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta.

Britanska vlada je pred tem devet ur na izredni seji razpravljala, kako naprej, potem ko poslanci v ponedeljek niso podprli nobene od štirih možnosti izstopa Združenega kraljestva iz EU, o katerih so glasovali. Možnosti, ki so alternativa ločitvenemu dogovoru z EU, so bile obstanek v enotnem trgu, carinska unija z EU, referendum o izstopnem dogovoru in več korakov za preprečitev izstopa brez dogovora.

Pred tem je spodnji dom britanskega parlamenta že trikrat zavrnil tudi izstopni sporazum, ki ga je premierka sklenila z Brusljem.

Po ponedeljkovi vnovični zavrnitvi alternativnih možnosti v britanskem parlamentu je glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier že dopoldne dejal, da je izstop Združenega kraljestva iz unije brez dogovora vsak dan bolj verjeten.

Ob tem je poudaril, da sta britanska vlada in EU že novembra lani dosegla dogovor o ločitvenem sporazumu. "Hoteli smo zagotoviti, da bi Združeno kraljestvo lahko izstopilo 29. marca, kot je predvidel London. Če Združeno kraljestvo še vedno želi zapustiti unijo na urejen način, ta dogovor je in ostaja edina možnost," je poudaril.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je že pred večerno izjavo Mayeve opozoril, da Evropska unija ne more biti "trajno talka" politične krize v Veliki Britaniji zaradi brexita. London je pozval k predstavitvi alternativnega načrta do 10. aprila.

Irski premier Leo Varadkar pa je med obiskom v Parizu poudaril, da še ni prepozno za predloge britanske premierke, ki pa morajo biti verodostojni in voditi k cilju. "Vendar pa mislim, da moramo biti odprti za vse njene predloge," je dejal. Omenil je tudi možnost daljše preložitve, za katero je odprt tudi Macron.

Britanski poslanci iz različnih strank so že pred tem v parlament vložili predlog zakona, s katerim bi preprečili brexit brez dogovora. Predlog od premierke zahteva preložitev brexita. O njem bi lahko poslanska zbornica glasovala že v sredo.

Laburistka Yvette Cooper, ki je ob podpori nekaterih laburistov in konservativcev vložila predlog, je ob predstavitvi predloga poudarila, da je Združeno kraljestvo v zelo težkem položaju in poslanci imajo odgovornost, da zagotovijo, da Britanci ne končajo s katastrofalnim izstopom brez dogovora.

Po izjavi Mayeve je pozdravila njeno odločitev, a ni pojasnila, ali bodo zaradi tega umaknili predlog zakona.