državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tesla v zadregi obljublja preiskavo o izkoriščanju delavcev iz Slovenije in Hrvaške

Deli na:
Tesla v zadregi obljublja preiskavo o izkoriščanju delavcev iz Slovenije in Hrvaške

Foto: Tesla

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je obljubil preiskavo navedb 42-letnega slovenskega delavca Gregorja Lešnika iz Velenja, da so ga skupaj s 140 drugimi delavci iz Slovenije in Hrvaške izkoriščali pri gradnji lakirnice za nove avtomobile Model 3 v kalifornijskem Fremontu.

O primeru poročajo kalifornijski mediji, med njimi časopis San Jose Mercury News, kjer je Tesla objavil odgovor na obtožbe. Lešnik preko svojega odvetnika Williama Dresserja trdi, da je bil plačan povprečno le po pet dolarjev na uro, kar je krepko pod mejo zvezne ali kalifornijske zajamčene plače.

Tesla je uvodoma trdil, da s tem primerom nima nič, kajti gradnjo lakirnice je podelil nemškemu izvajalcu podjetju Eisenmann, ki je za delovno silo najelo slovenskega podizvajalca, podjetje ISM Vuzem.

Lešnik je prišel v ZDA skupaj s 140 drugimi delavci marca 2015 in to z vizo za posebej specializiranega delavca nadzornika, čeprav je brezposelni elektrikar iz Slovenije v ZDA opravljal fizična dela. Vizo mu je priskrbel podizvajalec, in sicer za delo v tovarni BMW v Južni Karolini, tik pred odhodom pa je izvedel, da gre v Kalifornijo.

Bilo mu je vseeno, saj je potreboval delo, pri katerem se je 16. maja lani hudo poškodoval. Lešnik je delal na napeljavi grelnih in hladilnih sistemov tovarne v Fremontu in je padel s strehe. Pri padcu s tretjega nadstropja si je polomil obe nogi in nekaj reber ter doživel pretres možganov.

Odpeljali so ga v bolnišnico, vendar pa naj bi po tednu dni prišli predstavniki Vuzema in ga skušali dati na invalidski voziček ter poslati na letalo proti Sloveniji. Lešnik je raje najel odvetnika, ki pravi, da se je nabralo za 900.000 dolarjev stroškov zdravljenja. Odvetnik prav tako trdi, da so Lešniku obljubili plačo 12,70 dolarja na uro, dejansko pa je na mesec dobil le po 800 evrov.

Tesla svojim ameriškim delavcem plačuje povprečno okrog 52 dolarjev na uro, podjetje pa je sprva zavračalo vsako odgovornost za postopanje z uvoženimi tujimi delavci. Tudi Eisenmann trdi, da gre za razmerje med Vuzemom in Lešnikom, Vuzem pa prav tako ne sprejema odgovornosti in zavrača trditve v tožbi.

Po medijskem viharju je Tesla obrnil ploščo in pravi, da sprejema moralno odgovornost. Podjetje je v San Jose Mercury News sporočilo, da je uvedlo preiskavo in bo, če se izkaže, da je Lešnikova zgodba resnična, kar je povsem nesprejemljivo, sprejel ukrepe, da se stanje popravi in tudi v prihodnje vse delavce pošteno obravnava.

Lešnik se je novembra lani vrnil v Slovenijo, kjer so ga na domu obiskali predstavniki podjetja Vuzem in pritiskali, naj odstopi od tožbe. Pravi, da tega ne bo storil in bo nadaljeval svoj boj za pravico. Kalifornijski mediji izjav predstavnikov Vuzema in Eisenmanna ne objavljajo.