državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Teden dni pred referendumom je podpora škotski neodvisnosti še zrasla

Deli na:
Teden dni pred referendumom je podpora škotski neodvisnosti še zrasla

Foto: Reuters

Dober teden pred referendumom o škotski neodvisnosti se krepi prepričanje, da imajo zagovorniki samostojne poti Škotske realne možnosti za uspeh. Po presenetljivih izdih nedeljske raziskave, v kateri so prvič prevzeli vodstvo, danes objavljena anketa kaže, da sta tabora v podpori praktično izenačena.

Anketa agencije za javnomnenjske raziskave TNS Scotland je pokazala, da neodvisnost Škotske podpira 38 odstotkov ljudi, 39 odstotkov jih odcepitvi nasprotuje. 23 odstotkov od 990 vprašanih je še neodločenih.

Ob upoštevanju zgolj tistih, ki bodo 18. septembra zagotovo oddali svoj glas, sta tabora celo izenačena - oba imata 41-odstotno podporo, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Nova anketa potrjuje trend, ki ga je s presenetljivimi izidi naznanila že raziskava britanskega inštituta YouGov v nedeljo, v kateri so bili zagovorniki z 51 odstotki podpore celo v prednosti pred nasprotniki. Vse dotlej so ankete vztrajno kazale znatno - več kot 10 odstotnih točk - prednost zagovornikov obstanka Škotske v okviru Združenega kraljestva.

"Ta anketa razkriva izjemen premik v volilnih namenih," je menil vodja TNS Scotland Tom Costley. Po njegovem prepričanju je sicer razlika premajhna, da bi kazala na končen izid. "Obe strani bosta sedaj poskusili kar najbolje izkoristiti zadnje dni kampanje in poskušali prepričati neodločene volivce o prednostih svojih kampanj," je menil.



Raziskava kaže, da je podpora neodvisnosti močno narasla med ženskami ter da so Škoti, starejši od 55 let, edina skupina, v kateri so nasprotniki neodvisnosti v veliki večini.

V taboru, ki se pod imenom Boljši skupaj (Better Together) zavzema za to, da Škotska ne izstopi iz prek 300 let stare zveze, so zadnje izide komentirali z besedami, da bo očitno štel vsak glas. V nasprotnem taboru pa ocenjujejo, da gre za prelomno anketo, ki potrjuje zagon zagovornikov neodvisnosti.

Še danes je pričakovati, da bodo tri glavne stranke na Škotskem, konservativci, laburisti in liberalni demokrati, izrazile podporo nadaljnji širitvi pooblastil škotskih oblasti v primeru zavrnitve neodvisnosti. Podrobnejšo časovnico glede tega je že v ponedeljek zvečer predstavil nekdanji britanski premier in Škot Gordon Brown.

Na Downing Streetu so že izrazili strinjanje z njegovim predlogom, ki med drugim predvideva oblikovanje nove ustrezne zakonodaje v prihodnjih mesecih. Prvi mož liberalnih demokratov Nick Clegg je medtem menil, da bi se proces podelitve večjih pooblastil Škotski moral začeti nemudoma po referendumu. Vse tri stranke so sicer posebej predstavile svoje predloge s področja širitve pristojnosti.