908475_154-hitra_cesta_rebrnice Svet24.si

»Dvajset let sem prevoznik, a česa takega še ...

nevihta, obala, izola Svet24.si

Na jadranski obali bo zavladala močna burja, ...

rt konj smokvica vela rogoznica Necenzurirano

Našli smo lastnika jahte, ki jo je potopil pijani...

marjan podobnik-SASO RADEJ006 Reporter.si

Podobniku so grozili z likvidacijo: »Vredni ste ...

Jaka Bijol Ekipa24.si

Ooooo Jaka Bijol ... Morda bo tale napev grmel s ...

Slash Revija Stop

Slash - doživel nepopisno tragedijo

roglic Ekipa24.si

Roglič z zlomljenim vretencem, iz Nemčije pa ...

Svet

Tanja Fajon na Zahodnem bregu s palestinskim vodstvom

Deli na:
Tanja Fajon na Zahodnem bregu s palestinskim vodstvom

Tanja Fajon in palestinski predsednik Mahmud Abas - Foto: Facebook

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je v Ramali danes sestala s palestinskim predsednikom vlade Mohamedom Mustafo, s katerim sta se strinjala o potrebi po premirju v Gazi in sklicu mirovne konference, ki bi zagotovila varnost Palestincem in Izraelcem. S predsednikom Mahmudom Abasom pa sta govorila tudi o opolnomočenju palestinskih oblasti.

Ministrica Fajon se je v Ramali na Zahodnem bregu, kjer je sedež palestinskih oblasti, danes sestala s predsednikom vlade in zunanjim ministrom Mustafo, sprejel pa jo je tudi palestinski predsednik Abas.

Z Mustafo sta se strinjala o potrebi po premirju in sklicu mirovne konference, ki bi zagotovila varnost Palestincem in Izraelcem. Priznanje Palestine bi koristilo obema stranema in pripeljalo do rešitve dveh držav, sta ocenila.

Kot je po pogovorih za slovenske novinarje povedala Fajon, palestinski predstavniki upajo, da bo na pogajanjih v Kairu dosežen dogovor o premirju in izpustitvi izraelskih talcev, kar bi lahko vodilo v trajnejše premirje. V tem obdobju bi se lahko začeli resni pogovori za mirovni načrt in tudi za mirovno konferenco, je povedala Fajon in zatrdila, da si bo tudi Slovenija prizadevala v tej smeri.

"Palestinski predstavniki so nam zagotovo zelo hvaležni, ker vedo, da si Slovenija res prizadeva za mir, da imamo zelo jasna stališča, da si želimo trajno premirje, da si želimo rešitve dveh držav," je dejala Fajon, ki je vzdušje na pogovorih opisala kot prijateljsko.


Kot je dejala, se je palestinska stran zahvalila Sloveniji za podporo v Varnostnem svetu ZN pri glasovanju o polnopravnem članstvu Palestine v svetovni organizaciji.

Zunanja ministrica je tako z Mustafo kot s predsednikom Abasom govorila tudi o tem, kako opolnomočiti novo palestinsko oblast in jo reformirati, da bo dovolj močna in bo imela nadzor ne samo nad Zahodnim bregom, ampak tudi nad Gazo.

Fajon se je pred tem danes mudila v Jeruzalemu, kjer je ob srečanju z izraelskim kolegom Israelom Kacem med drugim dejala, da priznanje Palestine za Slovenijo ni več vprašanje.

To je bil drugi obisk ministrice Fajon v Izraelu in Palestini od začetka vojne v Gazi. Tam se je namreč mudila že novembra, ko je izpostavila, da je edino zagotovilo za varnost Izraela mirovni proces, ki bo vodil k priznanju palestinske države.