peterka1 Svet24.si

Primož Peterka in njegovih dvanajst kitajskih ...

čas Dobra karma

Tedenski horoskop: vi boste določali svoj čas in...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 16. decembra

Reinhard Heydrich Svet24.si

Grob 'arhitekta holokavsta' odprt

srečna ženska Dobra karma

12 astroloških znakov in hvaležnost do konca ...

dejan-krajnc Njena.si

Koliko je bila vredna irokeza Poskočnega Dejana?

ksenija sešel zadnje slovo Njena.si

'Ksenija hvala bogu ni več trpela, ni čutila ...

Svet

Tako vročega junija kot je bil letos v 140 letih globalnega merjenja temperatur še ni bilo

Deli na:
Tako vročega junija kot je bil letos v 140 letih globalnega merjenja temperatur še ni bilo

V Španiji so se pred žgočim soncem skrivali kar pod dežniki. - Foto: Reuters

Podatki o temperaturah za letošnji junij, ki so jih v četrtek objavili ameriški strokovnjaki za podnebje, so potrdili to, kar smo Evropejci, prebivalci Azije ter delov Afrike in Južne Ameriške, nekako uganili že sami. Ta mesec je bil globalno najbolj vroč, odkar so pred 140 leti začeli beležiti podatke o temperaturah po svetu.

Glede na analizo ameriške Nacionalne uprave za oceane in ozračje (NOAA) je letošnji vročinsko rekordni junij "premagal" temperaturni rekord, ki so ga zabeležili junija 2016.

Bil je tudi 414. zaporedni mesec in 43. zaporedni junij, odkar so globalne temperature nadpovprečne, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Podatki ameriške uprave za oceane in ozračja so skladni z analizami drugih vlad in kažejo neprekinjen trend segrevanja ozračja, zaradi česar bi lahko leto 2019 glede na podatke, zabeležene od leta 1880 dalje, postalo eno izmed najtoplejših doslej.

Poročilo NOAA navaja, da so bile junijske globalne temperature kopnega in oceanov za 0,95 stopinje Celzija višje od povprečnih 15,5 stopinje Celzija v 20. stoletju.

Rekordne temperature so prejšnji mesec zabeležili po delih Srednje in Vzhodne Evrope, severa Rusije, Azije, Afrike, Južne Ameriške ter delih Indijskega, Tihega in Atlantskega oceana, še navaja poročilo.

Podatki NOAA ocenjujejo tudi obseg arktičnega ledu. V juniju je bil ta drugi najmanjši v zadnjih 41 letih, odkar beležijo podatke o njem. Obseg arktičnega ledu je bil obenem 10,5 odstotka pod povprečjem iz obdobja med letoma 1981 in 2010.

loading...
Loading...