Mario Pavlović Odkrito.si

»Po 40 letih se počutim kot zmagovalec!«

Lucas Dobson Svet24.si

Lucasa so iskali več dni, družini pa so danes ...

ljubezen 6 romance-1934204_1920 Svet24.si

Stestirajte svojo zvezo

skiro Svet24.si

Če boste s skirojem prehitri, vam lahko izrečejo...

1_Lara_Goršek_Kos Svet24.si

Lara Goršek Kos: "Ko sem ga videla, sem vedela, ...

Miro Tomassini, Vlado Kreslin Njena.si

Umrl dolgoletni sodelavec Vlada Kreslina

filip flisar Njena.si

Tako velika je že hči Filipa Flisarja

Svet

Tako vročega junija kot je bil letos v 140 letih globalnega merjenja temperatur še ni bilo

Deli na:
Tako vročega junija kot je bil letos v 140 letih globalnega merjenja temperatur še ni bilo

Foto: Reuters - V Španiji so se pred žgočim soncem skrivali kar pod dežniki.

Podatki o temperaturah za letošnji junij, ki so jih v četrtek objavili ameriški strokovnjaki za podnebje, so potrdili to, kar smo Evropejci, prebivalci Azije ter delov Afrike in Južne Ameriške, nekako uganili že sami. Ta mesec je bil globalno najbolj vroč, odkar so pred 140 leti začeli beležiti podatke o temperaturah po svetu.

Glede na analizo ameriške Nacionalne uprave za oceane in ozračje (NOAA) je letošnji vročinsko rekordni junij "premagal" temperaturni rekord, ki so ga zabeležili junija 2016.

Bil je tudi 414. zaporedni mesec in 43. zaporedni junij, odkar so globalne temperature nadpovprečne, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Podatki ameriške uprave za oceane in ozračja so skladni z analizami drugih vlad in kažejo neprekinjen trend segrevanja ozračja, zaradi česar bi lahko leto 2019 glede na podatke, zabeležene od leta 1880 dalje, postalo eno izmed najtoplejših doslej.

Poročilo NOAA navaja, da so bile junijske globalne temperature kopnega in oceanov za 0,95 stopinje Celzija višje od povprečnih 15,5 stopinje Celzija v 20. stoletju.

Rekordne temperature so prejšnji mesec zabeležili po delih Srednje in Vzhodne Evrope, severa Rusije, Azije, Afrike, Južne Ameriške ter delih Indijskega, Tihega in Atlantskega oceana, še navaja poročilo.

Podatki NOAA ocenjujejo tudi obseg arktičnega ledu. V juniju je bil ta drugi najmanjši v zadnjih 41 letih, odkar beležijo podatke o njem. Obseg arktičnega ledu je bil obenem 10,5 odstotka pod povprečjem iz obdobja med letoma 1981 in 2010.

Loading...