pištola Svet24.si

V Mariboru so po sporu med 56-letnikom in ...

prometna-nesreča, avto Svet24.si

Foto: V Radečah z avtom s ceste in na streho

tomaž-ročnik Necenzurirano

Razkrivamo: tako lokalni veljaki kupujejo ...

urska bacovnik jansa bobo Reporter.si

Je Urška Bačovnik Janša vedela, kako grozljive ...

doncic Ekipa24.si

Uau! Dončiću v roke ena od najprestižnejših ...

1719439745-dsc05998-1719439670714 Njena.si

Oglejte si kmetijo, ki jo bo obnovil zmagovalec ...

lora klinc primoz roglic 19 Ekipa24.si

Soproga Primoža Rogliča je po njegovem odstopu ...

Svet

Tako toplega junija človeštvo še ne pomni: že 13 mesecev zapored padajo temperaturni rekordi

Deli na:
Tako toplega junija človeštvo še ne pomni: že 13 mesecev zapored padajo temperaturni rekordi

vročina - Foto: Shutterstock

Minuli mesec je bil po celem svetu najtoplejši zabeleženi junij doslej, je danes sporočila služba EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus (C3S). Po podatkih službe je sicer od junija lani vsak mesec podrl svoj temperaturni rekord, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih službe Copernicus je od junija lani naprej vsak mesec podrl svoj temperaturni rekord - po vsem svetu so tako zabeležili niz 13 mesecev z rekordno visoko temperaturo.

"Gre za več kot statistično izstopanje. Ta pojav opozarja na pomembno spremembo v podnebju, ki je še ni konec," je povedal vodja službe Carlo Buontempo. "Tudi če se ta niz ekstremov ustavi, bomo nedvomno priča novim rekordom, saj se podnebje še naprej segreva," je opozoril.

Junijska najvišja temperatura je podrla prejšnji rekord, postavljen junija lani. Rekord so zabeležili skoraj natanko na polovici letošnjega leta, ki so ga zaznamovale skrajne vremenske razmere, od poplav do vročinskih valov.


Od Indije do Savdske Arabije ter v ZDA in Mehiki so v prvi polovici leta zabeležili žgočo vročino. Nepretrgano deževje - pojav, ki ga znanstveniki prav tako povezujejo s segrevanjem planeta - je povzročilo hude poplave v Keniji, na Kitajskem, v Braziliji, Afganistanu, Rusiji in Franciji. Grčijo in Kanado so pestili gozdni požari, orkan Beryl, ki je prejšnji teden pustošil po Karibih, pa je postal najzgodnejši zabeleženi atlantski orkan pete stopnje.

Niz rekordnih temperatur je sovpadel z podnebnim pojavom El Nino. Ta sicer prispeva k temperaturnim rekordom, vendar ni edini dejavnik, je pojasnil Copernicusov klimatolog Julien Nicolas.

Tudi temperature morske gladine so v juniju dosegle nov mejnik - 15 zaporednih mesecev rekordnih temperatur. "Temperatura gladine oceana ima pomemben vpliv na temperaturo zraka nad gladino, pa tudi na povprečno globalno temperaturo," je dejal Nicolas.

Po njegovi oceni bo letošnje leto kljub prehodu v fazo podnebnega pojava La Nina, ki ima ohlajujoč učinek, morda še toplejše od lanskega.