901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tako to počnejo Britanci: šest goljufivih bankirjev gre v zapor

Deli na:
Tako to počnejo Britanci: šest goljufivih bankirjev gre v zapor

Foto: Arhiv Reporterja

Britansko sodišče je poslalo za zapahe šest nekdanjih bančnikov in finančnikov, ki so poneverili za 245 milijonov funtov.

Denar so zapravili za prostitutke in luksuzne počitnice, poroča britanski BBC. Med šesterico sta tudi dva nekdanja vodilna uslužbenca banke HBOS, ki jo je morala iz finančnih težav med krizo reševati država.

Sodišče je šesterico spoznalo za krive ta teden. Vzpostavili so lažen sistem posojil in svetovanj, njihova goljufija pa je komitente in delničarje banke oškodovala za več milijonov funtov. Nekatera podjetja so zaradi njihovih prevar celo propadla, navaja BBC.

Šesterica je strankam banke vsiljevala posebno svetovalno podjetje, čeprav ga v resnici niso rabili, a so jih ti bančniki opozarjali, da bodo ogrozili njihovo poslovanje z banko, če ne bodo sodelovali s svetovalnim podjetjem Quayside, ki sta ga vodila David Mills in njegova žena Alison. Bančniki pa so v zameno dobivali podkupnino tega podjetja. Nečednosti so se dogajale v letih od 2003 do 2007.



To svetovalno podjetje pa potem strankam ni pomagalo, ampak jih je izčrpavalo v zameno za visoke stroške svetovanja in še na več drugih načinov. Samo s provizijami so od klientov iztisnili 28 milijonov funtov, številna podjetja pa so celo lastniško prevzeli, je ocenilo tožilstvo.

Vodilni mož banke HBOS, 54-letni Lynden Scourfield je priznal krivdo v šestih točkah obtožnice, med drugim tudi glede korupcije. Kot je ugotovilo sodišče, ga je 60-letni Mills v zameno, da je promoviral njegovo svetovalno podjetje in mu omogočil visoka posojila, zalagal z luksuznimi urami, seksualnimi zabavami in tudi "fantov za zabavo". Sodišče je Scourfieldu prisodilo 11 let zapora, Millsu pa 15, navaja BBC.

Med vodilnimi bančniki HBOS je v prevari sodeloval tudi 56-letni Mark Dobson, ki je bil obsojen na štiri leta in pol zapora. Obsojena sta bila še 73-letni Michael Bancrofft ter 72-letni John Cartwright. Prvi je dobil deset let zapora, drugi pa tri leta in pol. Toliko zapora je dobila tudi Millsova žena Alison, še poroča BBC.