Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tako si nagajata Trump in šefinja demokratov

Deli na:
Tako si nagajata Trump in šefinja demokratov

Šef senatnih demokratov Chuck Schumer in voditeljica demokratov v kongresu Nancy Pelosi. - Foto: Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek predsednico predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi obvestil, da je zaradi zaprtja vlade njena "ekskurzija" v Bruselj, Egipt in Afganistan preložena, obenem pa ji je predlagal, da lahko odrine na pot na lastne stroške s potniškim letalom redne linije.

Pelosijeva je v torek Trumpu sporočila naj preloži za 29. januar napovedani govor o položaju v državi, ali pa ga poda v pisni obliki, ker mu ne more zagotoviti varnosti zaradi prekinitve financiranja vladnih agencij oziroma zaprtja vlade.

Trump je bil po tej žalitvi nenavadno tiho več kot 24 ur, nato pa je priletela odpoved predvidene poti z vojaškim letalom, ki je bila do Trumpove poteze zaupne narave.

Trump je 22. decembra lani prekinil financiranje dela agencij lastne vlade, ker mu demokrati v kongresu ne dajo 5,7 milijarde dolarjev pologa za zid na meji z Mehiko. Trump pravi, da gre za vprašanje nacionalne varnosti, demokrati odgovarjajo, da gre za umetno ustvarjeno krizo za uresničitev projekta nečimrnosti.

Njegova ponudba, da naj potuje s potniškim letalom je le norčevanje tako kot je bila njena trditev, da mu ne more zagotoviti varnosti za govor. Pelosijeva mu enostavno ni hotela dati platforme za politične napade nanjo in demokrate v "njeni hiši".

Zajedljivo Trumpovo pismo pravi, da bodo 7-dnevno ekskurzijo pripravili, ko se bo zaprtje vlade končalo. "Ker 800.000 velikih ameriških delavcev ni prejelo plač sem prepričan, da se strinjaš, da je preložitev tega dogodka za odnose z javnostmi primerna," je napisal Trump. Pelosijeva na pismo ni nemudoma odgovorila.

Pismo je udarilo v javnost v četrtek popoldne le slabo uro preden bi morala Pelosijeva z delegacijo odriniti na pot. Avtobus, ki bi jo moral z delegacijo peljati do vojaškega letališča, je pred kongresom čakal zaman.

Dopisnik CNN iz Bele hiše je preigravanje ameriškega političnega vrha označil za dvoboj med godzilo in king kongom, gledalci pa naj se odločijo kdo je kdo.

Pelosijeva je nameravala v Bruslju obiskati sedež zveze Nato in pomiriti zaveznike glede ameriških zavez v luči Trumpovih napadov nanje. V Afganistanu pa se je nameravala zahvaliti vojakom za njihovo služenje.



Na Belo hišo so se potem vsula vprašanja zakaj je predsednik ogrozil nacionalno varnost in varnost udeležencev "ekskurzije" in kaj je sedaj z udeležbo članov njegove vlade na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu, ki ga je Trump sicer zase odpovedal. Če se je treba pogajati o odprtju vlade, bi morali v Washingtonu potemtakem ostati tudi člani Trumpove vlade.

Trump je okrog božiča prav tako v času zaprtja vlade presenetljivo obiskal vojake v Afganistanu, malce pred novim letom pa je imela podobno "ekskurzijo" po Bližnjem vzhodu delegacija kongresnih republikancev.

Trumpov senatni zaveznik republikanec Lindsey Graham iz Južne Karoline je namignil, da gre za otročjo potezo, ki je odgovor na drugo otročjo potezo, to je priporočilo Trumpu naj ne hodi v kongres.

"Njena grožnja z odpovedjo govora o položaju v državi je zelo neodgovorna in politična. Trumpovo zanikanje poti Pelosijevi z vojaškim letalom na obisk vojakom v Afganistanu in zaveznikom v Egiptu in zvezi Nato pa je prav tako neprimerno," je ugotovil Graham.

Demokratski kongresniki so Trumpovo potezo označili za nov izpad razvajenega ihtavega otročaja.

Odpoved poti je razveselila uradnike State Departmenta na terenu v Afganistanu, saj ne dobivajo plače in si niti najmanj ne želijo dodatnega dela s politiki iz Washingtona. Poleg Pelosijeve je na pot nameravalo še sedem demokratskih kongresnikov.

Za zdaj še ni jasno kako se bo končal dvoboj okrog Trumpovega govora. Ustava zahteva, da predsednik ZDA kongresu periodično poroča o položaju v državi, nikjer pa ne piše, da mora to storiti osebno v kongresu in neposrednem televizijskem prenosu.

Prvih 100 let ameriške zgodovine so predsedniki poročali pisno in šele od Woodrowa Wilsona naprej so se osebno potrudili do kongresa. Danes je to televizijski spektakel. Trumpa lahko v kongres povabi vodja senatne večine republikanec Mitch McConnell, ki pa je doslej dal jasno vedeti, da se v spor med demokrati in Trumpom ne namerava vpletati vsaj dokler politični pritisk ne bo prevelik.