miha krusic 1 Dobra karma

Miha Krušič iskreno: 'Če bi lahko, bi bil samo ...

1_vili resnik Svet24.si

Vili Resnik pravi, da se zdaj lahko končno ...

NOV20200709_GIL7277 Reporter.si

Najbolj eklatanten primer sprevrženega ...

Erjavec Svet24.si

FOTO: Ni bilo hladno le pivo, ki ga je užival ...

Mike pompeo Necenzurirano

Ameriški postroj slovenskih energetskih ...

kadunc Odkrito.si

Direktor RTV SLO: Nujno potrebujemo nadomestno ...

moaj-slovenija Njena.si

Okradli Alenko Košir

Svet

Tako se Kitajci poskušajo prilagoditi ameriškim sankcijam

Deli na:
Tako se Kitajci poskušajo prilagoditi ameriškim sankcijam

ZDA in Kitajska ne najdeta skupnega jezika. - Foto: Profimedia

Protekcionistični trgovinski ukrepi ZDA, ki so mnoga kitajska podjetja pahnili v nezavidljiv položaj, so poslovneže prisilili v iskanje alternativnih rešitev za ohranitev poslovanja. Da bi preživela, podjetja med drugim proizvodnjo selijo v tujino, iščejo nove trge in celo menjajo imena izdelkov, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Tovarne ob vzhodni obali Kitajske, predelovalci rib na jugu, veliki izvozniki jabolčnega soka iz osrednje Kitajske in kmetje z njenega severovzhoda predstavljajo le del velikega gospodarstva, ki ga je protekcionizem ameriškega predsednika Donalda Trumpa pahnil v precejšnje težave.

"Ukrepi prizadenejo vse nas izvoznike. Višje carine pač upoštevamo ob oblikovanju končne cene," je za AFP dejal eden od direktorjev prodaje pri večjem kitajskem proizvajalcu jabolčnega soka. Izvoz slednjega s Kitajske je v prvem polletju v primerjavi z enakim obdobjem lani upadel za 93 odstotkov.

Nič kaj dosti bolje ne kaže podjetjem, ki skupaj tvorijo največjega izvoznika zamrznjenih rib vrste tilapija v ZDA. Kljub temu, da so te sladkovodne ribe v ZDA zelo priljubljene, morajo Kitajci zdaj iskati nove izvozne trge. "Trgovinska vojna je zadnji žebelj v krsto naši industriji," so poudarili v industrijskem interesnem združenju.


Ukrepati morajo tudi v drugih panogah. V družbi Anytone, ki v ZDA izvaža slušalke, so morali znižati cene, da so ostali konkurenčni. Kljub temu so v prvem letošnjem polletju zabeležili ogromen padec prodaje ameriškim kupcem. Poslovanje želijo zdaj okrepiti na azijskih in evropskih trgih.

Nekatera podjetja so rešitev medtem našla v poslovanju prek drugih držav, kot je Vietnam. Svoje blago pošljejo v tamkajšnja skladišča in od tam naprej pod drugim imenom v ZDA, s čimer ustvarijo vtis, da izdelki prihajajo iz Vietnama, piše AFP. To pa povzroča sive lase Hanoju, ki se boji Trumpovega maščevanja.

Mnoga druga podjetja so proizvodnjo ali njen del dejansko preselila v tujino in s tem legalno zaobšla sankcije. Negativna posledica je v tem primeru ukinjanje delovnih mest na domačem kitajskem trgu.

Trump carine na uvoz kitajskega blaga v ZDA zvišuje že nekaj časa, nedavno pa je za september napovedal zvišanje carin na praktično vse kitajsko blago. Čeprav vztraja, da je odprt za pogajanja, nič ne kaže na izboljšanje odnosov med svetovnima velesilama.

Loading...