ana praznik Svet24.si

Na morju je ves čas jedla samo ostanke

rešilec Svet24.si

V potoku obležal pod mehanizacijo, po pomoč ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Padle maske državotvornosti #kolumna

rigelnikova vila zeljarska pl2 Reporter.si

Odkrili smo kupca prestižne "Rigelnikove" vile: ...

guberac jk Ekipa24.si

Po sledi škandala! Bodo Koprčani sploh igrali ...

evelin-sadek Odkrito.si

LEPOTICA DNEVA - Evelin Sadek

doncic Ekipa24.si

Dončić silovito začel drugo tekmo finala ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tako pasje mrzlo je na Balkanu: rekordnih minus 33,2 v Črni gori, minus 24 v Srbiji

Deli na:
Tako pasje mrzlo je na Balkanu: rekordnih minus 33,2 v Črni gori, minus 24 v Srbiji

Fotografija je simbolična - Foto: Reuters

Jug Balkana se je danes zbudil v polarnem jutru s temperaturami globoko pod ničlo. Večina držav se je znašla v primežu snežnih neviht in hudega mraza, ki povzročata predvsem težave v prometu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Iz večine držav južnega Balkana danes poročajo o snežnih nevihtah in izjemno nizkih temperaturah, ki so ponekod podrle rekorde. Mraz, sneg in veter so ohromili Hrvaško, Srbijo, Bosno in Hercegovino, Severno Makedonijo, Črno goro, Grčijo in Turčijo.

Na Hrvaškem so današnje najnižje temperature izmerili ob 7. uri v Sinju, ki so znašale minus 11 stopinj Celzija. V Severni Makedoniji je bilo najhladneje v Mavrovi Anovi in Berovem, kjer so izmerili minus 20 stopinj.

V Srbiji je bilo ob 8. uri najhladneje v Sjenici, kjer je živo srebro padlo 24 stopinj pod ničlo. Ledeno jutro se je zasvetilo tudi v BiH, kjer je Sarajevo bilo obdano z ledom, zjutraj pa so ponekod v mestu izmerili minus 17 stopinj.

V Črni gori so danes v jutranjih urah izmerili rekordno nizko temperaturo, minus 33,2 stopinje Celzija. Doslej je bila najnižja zabeležena temperatura v Črni gori izmerjena leta 1985 in je bila minus 32 stopinj Celzija.


Tudi v Grčiji so se vremenske razmere zaostrile, saj je več tisoč voznikov zaradi obilnega sneženja v grški prestolnici Atene in v osrednji Grčiji noč preživelo v avtomobilih. Večina letov z letališča v prestolnici je bila odpovedanih, vojaške enote pa so bile napotene, da ljudi iz avtomobilov namestijo v hotele.

Samo na območju Aten je davi obtičalo približno 1200 avtomobilov, so poročali grški mediji. Do kaosa je v veliki meri prišlo, ker v Grčiji zimske pnevmatike na vozilih niso obvezne. Na območju Aten pozimi običajno namreč zelo redko sneži.

V drugih delih Grčije so zaradi teže snega klonila številna drevesa, ki so nato porušila daljnovode. Električne energije ponekod v državi še ni bilo mogoče obnoviti. Vlada je danes odredila, da mora večina podjetij, trgovin in uradov na prizadetih območjih ostati zaprta.

Na letališču v Istanbulu so danes, prav tako zaradi slabih vremenskih razmer, ponovno podaljšali ustavitev vseh letov do najmanj 13. ure. Prvo prekinitev poletov so uvedli že v ponedeljek popoldne, a se vremenske razmere zaenkrat še niso izboljšale.

Istanbulski guverner Ali Yerlikaya je zaradi izrednih razmer odredil, da se zasebna vozila umaknejo s cest, medtem ko ekipe za nujne primere nadaljujejo s odstranjevanjem snega. Turške oblasti so prav tako razglasile administrativni dopust za vse zaposlene v javnih ustanovah, da bi zmanjšale obremenjenost cest.