METKA KLEVIŠAR, upokojena zdravnica Svet24.si

Metka Klevšar, upokojena onkologinja: »Postajamo...

zelje, zeljna glava Svet24.si

Že naši predniki so ga uporabljali pri astmi in ...

čakalne-vrste, splošna-bolnišnica-murska-sobota, zdravstvo, bolniki Necenzurirano

Dobički letijo v privatne žepe, zelo bolne ...

udba-jugoslavija_xx Reporter.si

Udba mu je dala kodno ime Separatist, ker se je ...

andreja leski af Ekipa

Z zlato kolajno razbija tabuje! Andreja Leški o ...

Untitled (Instagram Post) Revija Stop

P. Diddy – to se je dogajalo na razvpitih zabavh...

tadej pogacar primoz roglic Ekipa

V srce: glejte, kaj je Roglič naredil Pogačarju ...

Svet

Tako je Macron razburil Netanjahuja

Deli na:
Tako je Macron razburil Netanjahuja

Emmanuel Macron - Foto: Profimedia

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v soboto pozval k ustavitvi dobave orožja Izraelu za posredovanje v Gazi, kar je izzvalo oster odziv izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Slednji je v večernem televizijskem nagovoru dejal, da ima Izrael pravico do obrambe in se bo odzval tudi na iranski raketni napad.

"Izrael ima dolžnost in pravico, da se brani in odzove na te napade in to je tisto, kar bomo storili," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. "Nobena država na svetu ne bi sprejela takšnega napada na svoja mesta in državljane," je še dodal po navedbah nemške tiskovne agencije dpa.

Macron je bil v pogovoru za francoski medij France Inter kritičen do izraelskega posredovanja v Gazi in Libanonu. "Mislim, da si moramo danes prvenstveno prizadevati, da se vrnemo k politični rešitvi, da prenehamo z dobavo orožja za spopade v Gazi," je dejal.

Macron je zaskrbljen zaradi konflikta v Gazi, ki se nadaljuje kljub večkratnim pozivom k prekinitvi ognja. "Mislim, da nas ne slišijo," je dejal. "Mislim, da je to napaka, tudi za varnost Izraela," je dodal in ocenil, da konflikt vodi v različna "sovraštva". "Libanon ne sme postati nova Gaza," je menil francoski predsednik.

Netanjahu je v odgovoru izpostavil, da je izraelska vojska uničila "velik del" raketnega arzenala libanonske milice Hezbolah, a da nevarnost te šiitske organizacije še ni povsem odpravljena. Zatrdil je, da Hezbolah načrtuje še večji pokol na severu Izraela, kot ga je pred približno letom dni izvedla palestinska milica Hamas na jugu države.



"Medtem ko se Izrael bori proti barbarskim silam, ki jih vodi Iran, bi morale vse civilizirane države trdno stati ob strani Izraelu," je še povedal Netanjahu. Njegova država se bo po njegovih besedah še naprej borila za mir in varnost v svetu, dokler bitka ne bo dobljena, navaja dpa.

Iz urada francoskega predsednika so kasneje sporočili, da Francija ostaja "trdna prijateljica Izraela".

Katar, ključni posrednik v pogajanjih o prekinitvi ognja v Gazi, pa je v odzivu sporočil, da je Macronova izjava "pomemben in cenjen korak k ustavitvi vojne".

Izjave francoskega predsednika sta pozdravila tudi Jordanija in Libanon. Libanonski premier Nadžib Mikati je po noči intenzivnega izraelskega bombardiranja južnega predmestja Bejruta pozval mednarodno skupnost, naj "pritisne na Izrael", da se "zaveže premirju".