Revija Reporter
Svet

Tako je ameriški Fed z zadnjimi ukrepi ohrabril vlagatelje na azijskih borzah

STA

24. mar. 2020 8:25 Osveženo: 8:26 / 24. 3. 2020

Deli na:

Azijske borze so danes zabeležile občutne skoke. Vlagatelje je ohrabrila napoved ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed), da bo ob pandemiji novega koronavirusa zagnala nove programe za zagotavljanje likvidnosti ameriškega finančnega trga, težke do 300 milijard dolarjev.

Na vodilni azijski borzi v Tokiu je indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, poskočil za 7,13 odstotka. S tem so na japonski borzi zabeležili največjo rast po februarju 2016, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Hongkongu je indeks Hang Seng doslej napredoval za 4,68 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite beleži 2,08-odstotno rast.

V Južni Koreji je šel osrednji borzni indeks Kospi medtem navzgor za 8,60 odstotka, indeks borze v Avstraliji All Ordinaries pa za 4,15 odstotka.

Na azijskem borznem trgu odmeva predvsem Fedova napoved, da bo naredil vse, da obdrži likvidnost finančnega trga in kreditiranje gospodarstva.

Osrednja denarna ustanova v ZDA bo tako vzpostavila še dva nova programa za podporo kreditiranja velikih zaposlovalcev in ločen program za zagotavljanje posojil potrošnikom in malim podjetjem. Slednji naj bi priskočil na pomoč tudi zadolženim študentom, kupcem avtomobilov in tistim z dolgovi na kreditnih karticah.

Dolar je sicer glede na evro danes oslabel, glede na jen pa je pridobil.