vogrinec Odkrito.si

Kaj se dogaja s Tonetom Vogrincem?

Katarina Venturini Svet24.si

Jezi se le na določene ljudi

Retrogradni Merkur Petisvet.si

Marsikaj se bo končalo, želje se bodo ...

profimedia-0338601124 Svet24.si

Pozor! Nikar še ne oblecite kratkih hlač

kraljica elizabeta, velika britanija, združeno kraljestvo, zastava Svet24.si

Kaj se bo zgodilo, ko bo umrla britanska kraljica ...

vichy bff, prijateljstvo Njena.si

Zahvali se svoji BFF in ji podari darilo!

Lado Bizovičar Njena.si

Lado Bizovičar zajokal na javni televiziji

Svet

Tajani se je v pismu opravičil hrvaški predsednici in premierju

Deli na:
Tajani se je v pismu opravičil hrvaški predsednici in premierju

Foto: Profimedia - Antoni Tajani

Predsednik Evropskega parlamenta in član desnosredinske stranke Naprej Italija Antonio Tajani se je včeraj v pismu opravičil hrvaški predsednici Kolindi Grabar-Kitarović in premierju Andreju Plenkoviću zaradi svojih nedeljskih izjav v Bazovici. Obžaloval je, da je omenil "italijansko" Dalmacijo in Istro, so sporočili v Zagrebu.

Tajani je v nedeljo v Bazovici pri Trstu na slovesnosti ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije izjavil, da je tiste, ki zanikajo pojav fojb in eksodusa, premagala zgodovina in da je tisti, kdor zanika ta pojav, sostorilec tistega, kar se je zgodilo. Ob tem je dodal, da naj "živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija".

Predsednik Evropskega parlamenta je včeraj sporočil hrvaški predsednici, da je prejel njeno pismo, v katerem je izrazila razočaranje zaradi njegovih izjav. V pismu je izrazil obžalovanje in se opravičil, ker je uporabil besede, ki so morda užalile njene sodržavljane in "so lahko bile razumljene kot neke vrste ozemeljske zahteve", so objavili na spletni strani hrvaške predsednice. Kot so dodali, je Tajani zagotovil, da "to ni bila ne njegova želja niti ni to, kar je mislil".

S podobnimi besedami se je opravičil tudi hrvaškem premierju Plenkoviću, je prebrati na spletni strani hrvaške vlade.

Tajani je izpostavil, da je v svoji politični zgodovini z deli pokazal veliko prijateljstvo in globoko spoštovanje do hrvaškega naroda, kar je potrdil tudi, ko je obiskal Hrvaško kot eno izmed prvih držav po prevzemu položaja predsednika Evropskega parlamenta.Obsodil je vse oblike totalitarizmov ter dejal, da se je na slovesnosti v Bazovici, skupaj z družinami žrtev, želel spomniti na tisoče italijanskih, hrvaških in slovenskih žrtev "ene izmed najbolj gnusnih tragedij prejšnjega stoletja".

Tajani je sklenil, da Italijo, Hrvaško in Slovenijo povezuje trdno prijateljstvo, ki bolj kot številne besede kaže, da je Evropska unija zgodba o uspehu.

Grabar-Kitarovićeva je v torek v pismu Tajaniju zahtevala opravičilo zaradi nesprejemljivih izjav v Bazovici. Zavrnila je zgodovinski revizionizem in iredentizem kot absolutno nesprejemljiva.

Plenković pa je v ponedeljek Tajanija poklical po telefonu. Kot je povedal novinarjem, mu je povedal, da je bila njegova izjava napačna in neprimerna, ker je v določenih delih naznanjala teritorialne zahteve in revizionizem.

Loading...