palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

MasterChef: Luka z mamino pomočjo do vrha?

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Švicarji odločno zavrnili univerzalni temeljni dohodek

Deli na:
Švicarji odločno zavrnili univerzalni temeljni dohodek

Foto: Getty Images

Švicarski volivci so na današnjem referendumu z veliko večino zavrnili predlog za uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka. Kot po poročanju francoske tiskovne agencije AFP kažejo ocene javnomnenjskega inštituta Gfs.bern, objavljene eno uro po zaključku glasovanja, je proti glasovalo 78 odstotkov volivcev. Končni izidi bodo znani zvečer.

Zagovorniki univerzalnega temeljnega dohodka kljub temu govorijo o uspehu. Dosežen rezultat je "mnogo večji od pričakovanega", je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal eden od pobudnikov Daniel Häni. "Razprava o tem se nadaljuje, tudi na mednarodni ravni," je dodal.

V skladu z referendumsko pobudo za univerzalni temeljni dohodek, katere zavrnitev so napovedovale že javnomnenjske raziskave, bi vsak odrasel Švicar prejel najmanj 2500 frankov (2263 evrov), vsak otrok pa 625 frankov (565 evrov) mesečno - ne glede na to, ali posameznik opravlja delo ali ne. Na drugi strani naj bi odpadla vsa nadomestila za brezposelnost, socialne pomoči in pokojnine.

Švicarski volivci so danes glasovali tudi o reviziji azilne zakonodaje, s katero naj bi pospešili azilne postopke. S tem naj bi znižali stroške in omogočili hitrejšo integracijo azilantov, hkrati pa odvrnili tiste migrante, pri katerih ni razlogov za mednarodno zaščito oz. ki imajo predvsem gospodarske motive.

Projekcije napovedujejo, da bo ta predlog sprejet, in sicer s 66 odstotki podpore, navaja AFP.

Okoli pet milijonov volivcev v alpski deželi je danes odločalo še o posodobitvi zakona o oploditvi z biomedicinsko pomočjo, izboljšanju javnih storitev ter načinu financiranja prometa oz. cest.