zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Švicarji odločno: Muslimanski učenec se mora rokovati z učiteljico!

Deli na:
Švicarji odločno: Muslimanski učenec se mora rokovati z učiteljico!

Foto: Swiss Info

Šola v kantonu Basel je zavrnila pritožbo muslimanskega najstnika, ki se iz verskih zadržkov ni želel rokovati z učiteljico – Rokovanje z učitelji je del stoletne tradicije, ki se ji zaradi muslimanov ne bomo odrekli, pravi Monica Gschwind, vodja kantonskega izobraževalnega oddelka

Švica očitno postaja zastavonoša razvitih držav v boju proti vse bolj nasilni islamizaciji Evrope. V kantonu Basel (dežela) z glavnim mestom Liestal so zavrnili pritožbo muslimanskega šolarja, ki se iz verskih razlogov ni želel rokovati z učiteljico. Gre za enega od dveh najstniških muslimanov, ki sta letos v Therwilu povzročila ogorčenje. Dejala sta, da rokovanje z učiteljico ni v skladu z njuno vero, ki prepoveduje kakršenkoli fizični stik s pripadnikom nasprotnega spola, razen če niso v sorodu, poroča švicarska i6zdaja portala Local.

Najprej so skušali najti kompromis, da bi se izognili diskriminaciji žensk. Fanta sta bila oproščena rokovanja z vsemi učitelji, ne glede na spol. A to je samo še bolj podžgalo svobodoljubne Švicarje (Švica je na lestvici osebne in ekonomske svobode najviše uvrščena evropska država), ki so v kompromisu prepoznali žalitev švicarske kulture. Rokovanje z učitelji je del stoletne tradicije.

Izobraževalne oblasti v kantonu so se zato odločile, da se učenci morajo rokovati z učitelji ali pa tvegajo plačilo kazni v višini 5.000 švicarskih frankov (4.500 evrov). Odločitev so obrazložili, da je enakost spolov pomembnejša od verske svobode (ugovor vesti).

Po tej odločitvi je starejši izmed bratov prenehal s šolanjem, mlajši (15 let) pa je izzival naprej in se v novem šolskem letu spet ni želel rokovati z učiteljico. Pritožil se je, a šola je njegovo pritožbo gladko zavrnila.

Odločitev šole je pozdravila Monica Gschwind, vodja kantonskega izobraževalnega oddelka, češ da je rokovanje z učitelji globoko zakoreninjeno v švicarski družbi in kulturi. To je del stoletne tradicije, ki se ji Švicarji zaradi muslimanov ne bodo odrekli.

»Zadeva je za mene jasna: stisk roke je uveljavljen pozdrav, in to brez ´če´ ali ´toda´,« je povedala Gschwindova.

Po izbruhu afere je pod vprašajem tudi švicarsko državljanstvo muslimanske družine.