sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Jerneja in Marko, Poroka na prvi pogled Njena.si

Je strast med Markom in Jernejo ugasnila?

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Švica zavrača migrante: ne more se vsak prosto sprehajati po državi

Deli na:
Švica zavrača migrante: ne more se vsak prosto sprehajati po državi

Foto: iStock

Na meji med Italijo in Švico vse več migrantov – Švica se drži Dublinskih opravil in zavrača ilegalne prišleke – Alpska država pravi, da se po njenem ozemlju pač ne more vsakdo, ki se mu zahoče, prosto sprehajati

Pravila se niso spremenila. Vsak ima pravico, da zaprosi za azil. Da pa bi ozemlje Švice migranti uporabili zgolj za tranzitno pot do Nemčije, ne, to pa ne. Tako odgovarjajo na očitke švicarske oblasti, ki so samo julija v Italijo vrnile 3.560 tistih, ki so želeli to alpsko državo samo prečkati.

V italijanskem mestecu Como, na meji s Švico, se zbira vse več prebežnikov. Švicarji so jih na meji zavrnili, ker so želeli švicarsko ozemlje uporabiti kot tranzitno pot do Nemčije. Italijanske lokalne oblasti se zdaj bojijo, da bi Como postal podoben francoskemu Calaisu, zato pozivajo severne sosede, naj pokažejo malo več empatije, še posebej zato, ker so med zavrnjenimi tudi mladoletniki. Toda Švicarji pravijo, da zakon velja za vse enako in da spoštujejo Dublinsko uredbo. Če je države EU ne, je to njihov problem, ne problem Švice, ki je suverena in pravna država.

»Zaskrbljeni smo zaradi poročil, da Švica zavrača tudi ljudi, ki se želijo pridružiti svojim sorodnikom,« so sporočili iz Amnesty International, poroča švicarska izdaja portala Local. A oblasti v eni najbogatejših držav EU odgovarjajo, da vsakdo lahko zaprosi za azil, toda migranti bi ga morali zaprositi v Italiji, ki je prva varna država. Zato po pravilih, ki veljajo, skoraj vsakega zavrnejo. Italijani nad tem niso navdušeni, češ da se Švica preveč strogo drži pravil in da bi morali na eno oko zamižati vsaj pri mladoletnikih.

Poslanka švicarskega parlamenta Cesla Amarelle je dejala, da tudi Italija ne bi smela sprejeti vsakega, ki doseže njeno obalo. Če ga, Švica zaradi tega ne bo odpirala svojih mej. Tudi Nemčija jih je prosila, naj ne postanejo odprta država, kot je to Avstrija.