favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Britanska premierka Liz Truss po mesecu in pol odstopila!

Deli na:
Britanska premierka Liz Truss po mesecu in pol odstopila!

Liz Truss - Foto: Facebook

Britanska premierka Liz Truss je danes sporočila, da odstopa s premierskega položaja. V izjavi za javnost v Londonu je povedala, da ne more izpolniti danih obljub in da bo v naslednjem tednu izbran njen naslednik na čelu stranke in vlade.

Dejala je, da je položaj prevzela v času velike gospodarske in mednarodne nestabilnosti. "Priznam, da v danih razmerah ne morem izpolniti mandata, za katerega sem bila izvoljena v konservativni stranki," je dejala.

Liz Truss je bila na položaju le 45 dni, kar pomeni, da je bila britanski predsednik oziroma predsednica vlade z najkrajšim stažem doslej, piše BBC.

Njene težave so se začele sredi septembra po objavi načrta za znižanje davkov, ki je sprožil pretres na finančnih trgih in padanje vrednosti funta. Prejšnji petek je premierka odstavila finančnega ministra Kwasija Kwartenga ter na njegov položaj imenovala Jeremyja Hunta. Ta je v ponedeljek sporočil, da se vlada odpoveduje načrtovanim ukrepom.

V sredo je odstopila še notranja ministrica Suella Braverman, v poslanski skupini konservativcev pa je nastal kaos zaradi glasovanja o zakonu o frackingu, ki naj bi bilo obenem glasovanje o zaupnici vladi. Sledili so številni pozivi premierki, naj odstopi.

Kdo bi lahko na čelu britanske vladajoče stranke in vlade nasledil Liz Truss, ni jasno. Finančni minister Hunt je po njenem odstopu danes po poročanju BBC že dejal, da ni kandidat za ta položaj.

Vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer je medtem znova pozval k sklicu predčasnih volitev.