lev Dobra karma

8. 8. je galaktični dogodek leta, vpliv bo trajal...

bojana ivanovic 3 Svet24.si

Bojana Ivanović ve, kako je na dnu in kako ...

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

sezonski-delavci, kmetijstvo Svet24.si

Sezonci pobegnejo v Avstrijo, kjer so tudi bolje ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Svet

Svetlejša prihodnost za bolnike z zgodnjimi znaki Alzheimerjeve bolezni?

Deli na:
Svetlejša prihodnost za bolnike z zgodnjimi znaki Alzheimerjeve bolezni?

Fotografija je simbolična. - Foto: Dreamstime

Farmacevtska družba Biogen je razvila zdravilo aducanumaba, namenjeno bolnikom, ki jim Alzheimerjevo bolezen odkrijejo v zgodnji fazi.

Alzheimerjeva bolezen spada med nevrodegenerativne bolezni. Potrditev diagnoze temelji na patognomoničnih spremembah. Prvi znaki bolezni se kažejo v pozabljivosti, neurejenosti, nemirnosti in motnjah v presoji in drugi. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) je leta 2018 na svetu živelo okoli 50 milijonov oseb z demenco. Do leta 2050 pa naj bi se po ocenah to število več kot potrojilo, na 152 milijonov.
 
Farmacevtska družba Biogen si že nekaj let prizadeva poiskati zdravilo zoper to bolezen. Sedaj pa so na ameriško Upravo za hrano in zdravila (FDA) vložili zahtevek za odobritev zdravila aducanumaba namenjeno bolnikov, ki jim bolezen odkrijejo v zgodnji fazi. Gre za človeško monokolonsko protitelo, ki je namenjeno zdravljenju Alzheimerjeve bolezni. Tovrstno protitelo vpliva na patofiziologijo bolezni s tem, da upočasni kognitivni in funkcionalni upad.

Družba za hrano in zdravila (FDA) ima do 60 dni časa, da se odloči ali bo odobrila aducanumab. V kolikor bi terapija prejela odobritev FDA, bi lahko to pomenilo največjo prelomnico do sedaj. Po napovedih podjetja Biogen tovrstno zdravilo znatno vpliva na preprečitev nadaljnjega razvoja te bolezni.

Loading...