Revija Reporter
Svet

Svet se reži Madžarski: to je divja zgodba parčka, s katerim Orban rojakom prodaja družinske vrednote

M. M.

17. mar. 2019 6:00

Deli na:

Madžarska vlada je sprožila kampanjo, ki spodbuja družinske vrednote, in državo prelepila s plakati idealnega mladega para. A fant in dekle sta na internetu že kar razvpita - sta namreč modela iz slavne spletne šale fantu, ki se prepusti zamotiti drugemu dekletu.

Kampanja Orbanove vlade izpostavlja tradicionalno krščansko družino, a njeni avtorji očitno niso prepoznali para s fotografij iz spletne baze foto agencije Shutterstock.

Na spletu sta slavna kot meme Distracted Boyfriend - fotografija fanta, ki se med sprehodom s svojo punco občudujoče ozira za mimoidočim dekletom, je bila prirejena za nič koliko šal na temo nezvestobe.

Španski fotograf Antonio Guillem je fotografije posnel leta 2015, o modelih pa je razkril le, da jima je ime "Mario" in "Laura" - dekle, ki zamoti fanta, je znano kot "Elena". Fotografije, ki naj bi na šaljiv način prikazovale nastanek in razpad razmerja, je prodal agenciji Shutterstock.

Leta 2017 je ena od fotografij postala viralna uspešnica, ko so jo uporabniki svetovnega spleta začeli uporabljati kot ilustracijo za situacije, kjer nekaj novega in privlačnejšega odtegne pozornost od obstoječe reči.

Avtorji madžarske kampanje ali niso seznanjeni s tem spletnim fenomenom ali pa so spregledali, da je parček, ki naj bi promoviral tradicionalne družinske vrednote, nešteto ljudem (in gotovo lepemu številu Madžarov) že znan kot simbol nezvestobe.

Poleg izpostavljene fotografije par nastopi še v seriji drugih fotografij, ki pripovedujejo prav divjo zgodbo.