ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Švedski premier kritičen do nove migracijske politike Camerona

Deli na:
Švedski premier kritičen do nove migracijske politike Camerona

Foto: Reuters

Švedski premier Fredrik Reinfeldt je včeraj kritiziral napovedi britanskega premiera Davida Camerona, da bo Velika Britanija zmanjšala pravice priseljencev na socialnem in zdravstvenem področju. Na drugi strani je francoska skrajno desna Nacionalna fronta Cameronovo politiko pozdravila.

"Verjamem v Evropo, ki bi morala biti odprta, v kateri velja svoboda gibanja in v kateri bi se morali spraševati, kako bi ljudje, ki pridejo, laže dobili delo," je dejal konservativni švedski premier Reinfeldt na novinarsko vprašanje glede Cameronove pobude, ki jo je predstavil v ponedeljek.

Poudaril je tudi, da Švedska, ko je odprla svoje meje večji imigraciji iz Bolgarije in Romunije, ni doživela večjega priliva ljudi, ki bi želeli zlorabiti njen darežljivi socialni sistem. "Ni prišlo do velikega socialnega turizma, na katerega so nas opozarjali, in morda bi bilo pametno, da to izkušnjo delimo z drugimi," je dodal.

Konservativni premier Cameron je v ponedeljek napovedal, da bodo priseljencem v Veliki Britaniji omejili pravico do stanovanj, zdravstva in dodatkov za brezposelnost z utemeljitvijo, da ne gre za samodejne pravice, ampak si jih morajo priseljenci zaslužiti.

Cameronovo napoved je navdušeno sprejela francoska skrajna desnica. Podpredsednik Nacionalne fronte Louis Aliot je včeraj pozdravil Cameronov govor, v katerem je "razbil tabuje glede nevzdržnih stroškov imigracije za evropske narode". "V času naraščajoče brezposelnosti in vse večjih primanjkljajev je treba nujno dati prednost našim ljudem pri službah, stanovanjih, socialnih podporah in zdravstvu," je dejal podpredsednik stranke, ki se za to zavzema tudi doma.


Vse tri glavne stranke v Veliki Britaniji so sicer zaostrile svoja stališča do priseljevanja, saj so javnomnenjske raziskave pokazale, da je to ena od večjih skrbi volivcev v času pred splošnimi volitvami leta 2015.

Imigracijska politika je na vrhu politične agende v Veliki Britaniji tudi zato, ker se pripravljajo na prihod novih priseljencev, potem ko bo prihodnje leto potekla evropska omejitev zaposlovanja državljanov Romunije in Bolgarije. Britanski mediji so Cameronovo napoved že označili kot zaostritev vladne politike na tem področju.

Raziskave sicer kažejo, da priseljenci gospodarstvu države prispevajo veliko več, kot jo stanejo, ter da se veliko manj kot Britanci odločajo za socialno podporo.

Cameron je v ponedeljek med drugim tudi napovedal, da bodo neevropski priseljenci morda morali plačevati zdravstveno oskrbo, ki je sicer v državi univerzalna pravica, češ da želi vlada s tem preprečiti "zdravstveni turizem".

Združenje zdravnikov BMA je že ocenilo, da je problem "zdravstvenega turizma" preveč napihnil, in opozorilo, da njegovi člani ne bodo preverjali statusa pacientov.