Revija Reporter
Svet

"Švedski model" pogorel: se Marku Potrču že toži po Sloveniji?

M. M.
9 3.257

14. apr. 2021 12:56 Osveženo: 13:08 / 14. 4. 2021

Deli na:

Marko Potrč na Švedskem preverja "švedski model".

Facebook

V zadnjem tednu Švedska beleži enega najvišjih deležev novih okužb koronavirusom v Evropi, poroča britanski The Guardian. V sedmih dneh do danes so imeli povprečje 587 novih okužb na milijon ljudi.

Ta številka je daleč najvišja med vsemi nordijskimi državami (64 Finska, 112 Danska in 128 Norveška), krepko v ospredju pa je tudi v Evropi. Tu je danes v vodstvu Ciper (522 okužb na milijon prebivalcev), a še včeraj je bila po semdnevnem povprečju prva prav Švedska s 625 novimi okužbami na milijon ljudi. Sledijo pa ji Francija (556 ), Poljska (540), Madžarska (537). Slovenija, za primerjavo, v zadnjih sedmh dneh beleži 490 novih okužb na milijon prebivalcev. Obenem se Švedska sooča z največjim številom hospitalizacija zaradi covida od začetka prvega vala pandemije.

"Švedski model", kjer je oblasti niso odločile za trdo zaprtje države in so raje stopnjevale predvsem priporočene omejitve, je imel precej občudovalcev v Evropi in svetu - tudi pri nas. Razvpiti TV voditelj Marko Potrč se je konec lanskega leta celo začasno preselil na Švedsko, od koder Slovencem predstavlja to državo kot zgled boja proti koronavirusu.

A švedski model ima že od samega začetka precej pomanjkljivosti, ki so še posebej očitne v primerjavah z ostalimi nordijskimi državami - vse je epidemija precej manj prizadela kot Švedsko, ki že od samega začetka prvega vala beleži tudi po nekajkrat slabše številke od sosed. Sčasoma so bili tudi Švedi prisiljeni sprejeti strožje omejitve, v nekaterih regijah so celo zapirali šole. Ker se prebivalci vse manj držijo priporočenih omejitev, je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell rojake pozval k strožji disciplini.

Kljub porastu števila okužb je smrtnost nižja kot v prvem ali drugem valu, kar švedske oblasti pripisujejo cepljenju najbolj ogroženih skupin v švedski populaciji, zlasti stanovalcev domov za ostarele. Vseeno je v državi zaradi covida od lanske pomladi umrlo več kot 13.000 ljudi.