GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Švedski epidemiolog: To je nevidna epidemija. Prej ali slej se bodo s koronovirusom okužili vse ljudje

Deli na:
Švedski epidemiolog: To je nevidna epidemija. Prej ali slej se bodo s koronovirusom okužili vse ljudje

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Švedski epidemiolog Johan Giesecke je prepričan, da bodo imele države, ki so na začetku pandemije izvajale stroge omejitvene ukrepe, jeseni, pozimi in prihodnje leto večje število smrti.

70-letni Giesecke je eden od najbolj znanih epidemiologov na svetu in nekdanji glavni švedski epidemiolog. On je bil tisti, ki je zaposlil zdajšnjega glavnega švedskega državnega epidemiologa Andersa Tegnella.

Giesecke je prepričan, da je švedski model spoprijemanja z novim koronavirusom pravilen. Glede očitkov, da imajo skandinavske sosede Danska, Norveška in Finska precej manj smrtnih žrtev, je v intervjuju za časnik Dagens Nyheter dejal, da bodo te države po rahljanju ukrepov dohitele Švedsko po številu smrti zaradi koronavirusne bolezne.


Države, ki imajo trenutno malo okuženih, na primer Finska, bodo jeseni bolj izpostavljene drugemu valu okužb. Giesecke je prepričan, da se bodo vsi ljudje prej ali slej okužili z novim koronavirusom in da bo tudi število smrti zaradi tega virusa na koncu v vseh državah več ali manj enako. In to ne glede na to, kakšne ukrepe bodo države sprejeli v času pandemije.

Glede Nove Zelandije, ki naj bi izkoreninila virus, je dejal, da bomo morala ta država strogo nadzorovati vse tiste, ki bodo prihajali in vračali v tujino ter jih dati v 14-dnevno karanteno, če bo hotela preprečiti ponovni vnos virusa. Če ne bo učinkovitega cepiva, bo morala to početi še desetletja.

V članku za Lancet je Giesecke še napisal, da je bilo 29. aprila v regiji Stockholm glede na serološka testiranja več kot pol milijona ljudi, ki so že bili v stiku z virusom. To predstavlja 20 do 25 odstotkov prebivalcev regije. Od tega jih 98-99 odstotkov verjetno sploh ne ve oziroma ne vedo zagotovo, da so okuženi oziroma da so preboleli virus.