stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Svarilo: Chavez ima proste roke za zastraševanje političnih nasprotnikov

Deli na:
Svarilo: Chavez ima proste roke za zastraševanje političnih nasprotnikov

Foto: Reuters

Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) je v torek v Washingtonu kritizirala venezuelskega predsednika Huga Chaveza, da si je s koncentracijo moči v izvršni veji oblasti omogočil zastraševanje, cenzuriranje in preganjanje kritičnih državljanov.

HRW poroča, da se je položaj človekovih pravic v Venezueli od leta 2008, ko je bilo izdano zadnje podobno poročilo, poslabšal. "Koncentracija moči v izvršni veji oblasti, odstranitev institucionalnih varovalk in erozija pravic so dali Chavezu proste roke za pregon državljanov, ki so kritični do njegove vladavine. Pri tem mu pomaga vrhovno sodišče, ki je polno njegovih pristašev in izreka povsem pristranske sodbe," so opozorili pri HRW.

HRW navaja tudi aretacijo sodnice Marie Lourdes Afiuni, ki so jo zaprli leta 2009, ker je skorumpiranemu poslovnežu izrekla pogojno kazen. Od leta 2011 je sicer v hišnem priporu.

Opozicijski vodja Oswaldo Alvarez Paz je zaprt, ker si je drznil povedati, da je odgovor Chavezove vlade na trgovino z mamili prešibak. Chavez je tudi ukinil kritični Radio Caracas, zasebni televiziji Globovision pa za "napačno" poročanje izreka visoke kazni.

Venezuela ima oktobra predsedniške volitve in HRW meni, da je Chavez s samovoljo opoziciji postavil na pot ogromne ovire. Chaveza na volitvah za že tretji mandat izziva Henrique Capriles, ki ga čaka izjemno težko delo. Venezuela sicer podobna poročila HRW redno zavrača kot propagando ZDA.