pakistan, linčanje Svet24.si

FOTO: Do smrti pretepen in zažgan, ker naj bi ...

20180703-00871491 Svet24.si

Janša si je z milijoni zagotovil njegovo podporo,...

karin1 Svet24.si

Je ženskam v igralskem poklicu težje kot ...

policija, policijska ura, koronavirus, epidemija bobo Reporter.si

Sistem v javnem sektorju je bolj trdoživ in ...

20211011-01087832 Necenzurirano

Bojana Beović je le še zvočnik vlade #kolumna

squid-game Odkrito.si

Obsojen na smrt, ker je gledal Squid Game

matjaz kek slovenija mm Ekipa24.si

Slovenija ali Dinamo? POGODBA PODPISANA! Zdaj ni ...

Svet

Sužnjelastniki predsednik Thomas Jefferson odstranjen iz mestne hiše v New Yorku

Deli na:
Sužnjelastniki predsednik Thomas Jefferson odstranjen iz mestne hiše v New Yorku

Thomas Jefferson - Foto: Profimedia

Newyorški mestni svet je v torek soglasno potrdil resolucijo za odstranitev 188 let starega kipa enega od ustanovnih očetov ZDA in avtorja deklaracije o neodvisnosti Thomasa Jeffersona iz svoje dvorane zaradi tega, ker je bil Jefferson lastnik sužnjev.

Pobudo za odstranitev kipa so že junija lani dali predsednik mestnega sveta Corey Johnson in nekaj drugih svetnikov. V pismu županu Billu de Blasiu so napisali, da so v mestnem svetu moteče podobe delitev in rasizma. Pobudniki odstranitve kipa trdijo, da nočejo voditi vojne proti zgodovini, vendar želijo, da je ta resnična in ne polna laži.

Resolucija mestnega sveta še ne predvideva kraja selitve kipa iz dvorane, ampak določa, da mora biti kraj znan do konca letošnjega leta. Verjetno ga bodo preselili v kakšen muzej. Največkrat so doslej omenjali prostore newyorškega zgodovinskega društva, vendar to društvo za hrambo kipov zaračunava takso.

V mestnem svetu so imeli težave z Jeffersonom že več let, pozivi za odstranitev kipa pa so se okrepili lani po izbruhu velikih protestov proti rasizmu in simbolom rasizma potem, ko je beli policist v Minneapolisu med aretacijo ubil temnopoltega Georgea Floyda.

Jefferson je imel na svoji plantaži v Virginiji več kot 600 sužnjev, z eno od žensk v njegovi lasti pa je spočel šest otrok. Jefferson ni bil edini od tako imenovanih očetov naroda, ki so bili lastniki sužnjev.

Med njimi je bil tudi prvi predsednik ZDA George Washington, ki je sicer javno nasprotoval suženjstvu in je v svoji oporoki osvobodil vse svoje sužnje.

Loading...