ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za torek, 11. avgusta

_PPZ8368 Reporter.si

Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne ...

tovornjak, počena pnevmatika, izvoz unec Svet24.si

FOTO: Tovornjak s počeno pnevmatiko pristal na ...

01c863dd494d6a0448555e3498fbd7dc Necenzurirano

Ventilatorje prodali Orbanu na dan izbruha afere

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

hana Njena.si

Hana odšla iz Nemčije

Svet

Suniti Williams in kolegu uspelo popraviti težave z elektriko na ISS

Deli na:
Suniti Williams in kolegu uspelo popraviti težave z elektriko na ISS

Foto: Reuters

Ameriški astronavtki Suniti Williams in njenemu japonskemu kolegu Akihiku Hošideju je uspelo zamenjati pokvarjen razdelilec elektrike na zunanji strani Mednarodne vesoljske postaje (ISS). Uspešno sta namestila tudi kamero na robotsko roko na postaji, je sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa.

Williamsova in Hošide sta tako uspešno pritrdila razdelilec elektrike, ki jima ga prejšnji teden zaradi težav z vijakom ni uspelo. Zaradi tega je bila nižja preskrba z električno energijo na ISS in so morali izklopiti več naprav.

Williamsova in Hošide sta skušala napravo pritrditi že prejšnji četrtek, a jima je to preprečil poškodovan vijak. Napako sta zdaj uspešno odpravila.

Astronavtoma je popravilo zunaj postaje uspelo izvesti v 6 urah in 28 minutah. S tem je Williamsova, za katero je bil to peti izhod v vesolje, podrla ženski rekord, ki zdaj znaša 44 ur in 2 minuti. Za dobri dve uri je podaljšala dosedanji rekord ameriške kolegice Peggy Winston, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Sama postaja zaradi težav z elektriko ni bila v nevarnosti, so zagotavljali pri Nasi. Na postaji so sicer štiri take razdelilne postaje, ki skrbijo za prenos električne energije z osmih solarnih panelov. Ena postaja torej skrbi za dva panela in če ne deluje, imajo astronavti na voljo manj energije.

Poleg tega je za dodatne probleme z električno oskrbo postaje poskrbelo še pokvarjeno stikalo, tako da je bila postaja brez treh solarnih panelov. S tem je bila v precej ranljivem položaju, je navajala ameriška tiskovna agencija AP.

Loading...