mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Suniti Williams in kolegu uspelo popraviti težave z elektriko na ISS

Deli na:
Suniti Williams in kolegu uspelo popraviti težave z elektriko na ISS

Foto: Reuters

Ameriški astronavtki Suniti Williams in njenemu japonskemu kolegu Akihiku Hošideju je uspelo zamenjati pokvarjen razdelilec elektrike na zunanji strani Mednarodne vesoljske postaje (ISS). Uspešno sta namestila tudi kamero na robotsko roko na postaji, je sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa.

Williamsova in Hošide sta tako uspešno pritrdila razdelilec elektrike, ki jima ga prejšnji teden zaradi težav z vijakom ni uspelo. Zaradi tega je bila nižja preskrba z električno energijo na ISS in so morali izklopiti več naprav.

Williamsova in Hošide sta skušala napravo pritrditi že prejšnji četrtek, a jima je to preprečil poškodovan vijak. Napako sta zdaj uspešno odpravila.

Astronavtoma je popravilo zunaj postaje uspelo izvesti v 6 urah in 28 minutah. S tem je Williamsova, za katero je bil to peti izhod v vesolje, podrla ženski rekord, ki zdaj znaša 44 ur in 2 minuti. Za dobri dve uri je podaljšala dosedanji rekord ameriške kolegice Peggy Winston, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Sama postaja zaradi težav z elektriko ni bila v nevarnosti, so zagotavljali pri Nasi. Na postaji so sicer štiri take razdelilne postaje, ki skrbijo za prenos električne energije z osmih solarnih panelov. Ena postaja torej skrbi za dva panela in če ne deluje, imajo astronavti na voljo manj energije.

Poleg tega je za dodatne probleme z električno oskrbo postaje poskrbelo še pokvarjeno stikalo, tako da je bila postaja brez treh solarnih panelov. S tem je bila v precej ranljivem položaju, je navajala ameriška tiskovna agencija AP.