pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Strokovnjaki za aids s poklonom umrlim kolegom v Ukrajini

Deli na:
Strokovnjaki za aids s poklonom umrlim kolegom v Ukrajini

Foto: Reuters

Strokovnjaki za aids se se danes poklonili spominu kolegom, ki so v četrtek umrli v strmoglavljenju malezijskega letala na vzhodu Ukrajine, s katerim so potovali na 20. Mednarodno konferenco za boj proti aidsu, ki se bo začela v nedeljo v Melbournu. Strokovnjaki so ob tem obljubili povečanje naporov v boju proti aidsu.

V znanstvenih krogih je kot strela udarila novica, da je ob strmoglavljanju letala Malaysia Airlines na vzhodu Ukrajine življenje izgubilo šest znanstvenikov, med njimi tudi nizozemski zdravnik Joep Lange, eden od vodilnih znanstvenikov pri raziskovanju aidsa.

"Gre za zelo žalosten trenutek za celoten svet. Naši kolegi so potovali na konferenco zaradi zavezanosti boju proti aidsu. Poklonili se jim bomo in jih bomo imeli v mislih, ko v nedeljo začnemo z delom," je pred konferenčnim centrom v Melbournu, kjer bo potekala konferenca, danes povedala predsednica Mednarodne združbe za boj proti aidsu Francoise Barre-Sinoussi.

Pred konferenco so sicer Združeni narodi v poročilu zapisali, da okužbe s hivom in smrtni primeri zaradi aidsa v upadu, zato se pojavlja možnost, da se epidemijo spravi pod nadzor do leta 2030, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V poročilu je zapisano, da se je lani število smrti zaradi aidsa zmanjšalo na 1,5 milijona, leto poprej pa jih je bilo 1,7 milijona.

Gre za največjo letno znižanje števila smrti zaradi aidsa po vrhuncu v letih 2004 in 2005, ko so v obeh letih zabeležili 2,4 milijona smrtnih primerov. Znižalo se je tudi število primerov novih okužb.